V tomto meste zdochol pes

Peter chce Moniku, Monika miluje Lujzu, Lujza chce Viktora, Viktor miluje psa. To je v skratke príbeh inscenácie V tomto meste zdochol pes, ktorú dnes premiéruje GUnaGU.

26.09.2020 11:00
42 podval  V TOMTO MESTE ZDOCHOL PES foto c... Foto:
Lujza Garajová-Schrameková ako Lujza v inscenácii V tomto meste zdochol pes.
debata

Novinka populárneho bratislavského divadla nie je reakciou na lockdown, vznikla už začiatkom roka, zabrzdila ju korona. „Vystihuje dnešnú nedvižnú atmosféru, hovorí o čomsi u nás trvalom, čo ani COVID neovplyvňuje. Hovorím tomu prosto nuda na Slovensku,“ hovorí autor a režisér Viliam Klimáček.

Čierna komédia nerozpráva o trampotách s karanténou, ale – ako našepkáva podtitul milenci a milenky – o utajovanej láske, partnerských sporoch i rozvode. „Z nudy sa ľudia dopúšťajú nevery, flirtujú, ubližujú svojim partnerom. Hľadajú toho ideálneho, a keď ho nájdu, chcú ešte ideálnejšieho,“ pokračuje autor v rozprávaní pre Pravdu. Z čoho nuda pramení? „To je otázka pre sociológov, ale nájdete ju v každej krajine, vždy je len inak zafarbená. Ľudia sa možno nudia preto, že nemajú životný cieľ,“ vysvetľuje.

Postavu Lujzy túžiacej po Viktorovi a unikajúcej pred láskou Moniky zveril Lujze Garajovej-Schramekovej, pre ktorú hru o láske napísal. O spolupráci hovorili už pred rokmi, po prvý raz to vyšlo pred rokom v predstavení Poslední hrdinovia. „Rád robím s dobrými ľuďmi a som rád, keď oni chcú robiť so mnou,“ pripomína autor a režisér v jednom.

Už pri písaní textu si predstavuje inscenáciu v 3D, teda na javisku. „V tom je výhoda aj nevýhoda autora, ktorý je zároveň režisérom. Pre mňa bol ale prvoradý príbeh,“ dodáva Viliam Klimáček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo GUnaGU