Zakliata Aida. Verdiho opera po 22 rokoch znova v SND

Núbijská princezná Aida akoby bola zakliata. A to nielen v staroegyptskom príbehu, ktorý rozpráva Verdiho slávna opera. Práve tento populárny titul si zvolilo SND na oslavu stej sezóny, no nešťastnica Aida sa na scénu dostávala problematicky.

29.09.2020 10:00
SND Aida Monika Fabianova   Jan Galla   Rafael... Foto:
Monika Fabianová (Amneris), Ján Galla (Egyptský kráľ), Rafael Alvarez (Radames.
debata

Hoci od roku 1923 ide už o deviatu verziu Aidy v SND – opera sa do divadla vracala každých 20 rokov – nikdy neboli okolnosti také dramatické ako teraz. Riaditeľ Opery SND Rastislav Štúr pripomenul, že Aida mala mať premiéru ešte vlani v novembri, vtedy sa pre rekonštrukciu v divadle presunula na marec 2020.

Šéf SND Peter Kováč dodal, že práve 9. marca na skúške Aidy sa dozvedeli, že jedna z kostymérok bola pozitívna na COVID-19, takže ihneď zavreli divadlo. Hoci mali vopred vypredaných päť najbližších predstavení, jarná premiéra sa pre epidémiu nekonala.

Aida

Pozrite si snímky z opery Aida v Slovenskom národnom divadle

Fotogaléria
Scéna z Opery Aida.
Mária Porubčinová (Aida)
+5Monika Fabianová (Amneris), Ján Galla (Egyptský...

Až po letných prázdninách sa skúšky obnovili, všetci skúšali s vervou a nadšením a minulú sobotu sa konala prvá premiéra. Druhá bude, dúfajme, v utorok 29. septembra. Režisér Pavol Smolík vytvoril veľkolepú inscenáciu.

Predstavenie diriguje Jaroslav Kyzlink, ktorý hovorí: „Aida je zlomom vo Verdiho kariére, striedajú sa tu opulentné zborové scény s intímnymi obrazmi.“ Aida má vynaliezavú scénu Marka Hollého, nádherné kostýmy Ľudmily Várossovej a skvelé obsadenie. Držme jej palce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND