Ministerka Milanová: Peniaze ešte sú, zažiadajte o ne!

Termín, dokedy môžu ľudia z kreatívneho priemyslu zažiadať o pomoc štátu, sa predĺžil o tri dni. Ide o peniaze z mimoriadnej výzvy Fondu na podporu umenia (FPU) v celkovej výške 9,5 milióna eur, v ktorom žiadatelia môžu získať od 1 500 do 3 000 eur.

05.10.2020 18:00
Natalia Milanová Foto:
Ministerka kultúry Natália Milanová.
debata

Do pondelka 5. októbra, keď bol pôvodný termín uzávierky, o štipendium zažiadalo približne 2 400 ľudí.

„Keby každý zo žiadateľov požiadal o maximálnu výšku, čo je 3 000 eur, dostali by sme sa na sumu sedem miliónov,“ uviedla včera ministerka kultúry Natália Milanová.

Preto vyzýva všetkých, ktorí pracujú v kreatívnom priemysle a potrebujú pomoc, aby o ňu požiadali do nového termínu – do štvrtka 8. októbra. Ako uviedla, netreba sa obávať, že túto pomoc nezískajú alebo nebudú vedieť použiť.

„Peniaze ešte sú. Treba tú pomoc čerpať do čo najvyššej miery,“ povedala Milanová. O peniaze môžu žiadať všetci, ktorí pracujú v kreatívnom priemysle a nevzťahujú sa na nich iné schémy pomoci. Ide najmä o samostatne zárobkovo činné osoby či jednoosobové eseročky.

Ako dodal riaditeľ FPU Jozef Kovalčik, administratívna záťaž pri tejto mimoriadnej výzve je oproti bežným grantovým schémam odbúraná do maximálnej miery, požiadavky nie sú až také náročné, ako bežne bývajú.

Ako pripomenul šéf fondu na webstránke Fpu.sk, žiadosti treba aj elektronicky podpísať alebo treba vyplnenú žiadosť vytlačiť a podpísanú poslať na adresu fondu. Peniaze dostanú podľa Kovalčika pomerne rýchlo, v novembri alebo v decembri.

Podporu z FPU v rámci mimoriadnej výzvy majú šancu získať nielen autori diel, ale aj ďalší kultúrni pracovníci, ktorí sú súčasťou prípravy a realizácie diel. Osvetľovači, zvukári, tanečníci, herci, kultúrni pracovníci, teoretici umenia, manažéri a podobne.

Na jedno dielo môžu nadviazať svoju žiadosť viacerí ľudia, ktorí sa na jeho príprave podieľajú. Podmienkou je, aby boli diela alebo ich časti zrealizované do 30. 6. 2021. O žiadostiach o štipendiá budú rozhodovať odborné komisie FPU a žiadatelia majú dokladovať svoj príjem.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Fond na podporu umenia #Natália Milanová #pomoc štátu