V košickom štátnom divadle potvrdili koronavírus

V Štátnom divadle Košice zatiaľ potvrdili nákazu novým koronavírusom približne v 20 prípadoch. Umelci tvoria tretinu z toho, zvyšok je technický personál.

07.10.2020 06:00
debata

Informácie potvrdil Svjatoslav Dohovič z útvaru marketingu divadla s tým, že v pondelok (5. októbra) v divadle v súlade s pandemickým plánom obnovili skúšobný proces. S obnovením hrania počítajú počas nasledujúceho týždňa.

Všetci z nakazených sú v povinnej karanténe, v jednom prípade testovanie po karanténe potvrdilo vyliečenie sa. Na konci tohto týždňa spustí divadlo opakované preventívne testovanie rýchlotestami u všetkých zamestnancov, ktorí neboli testovaní cez úrad verejného zdravotníctva, respektíve ako samoplatcovia.

Po konzultáciách s regionálnym úradom verejného zdravotníctva aj v prípade, že pozitívne testovaný zamestnanec bez príznakov absolvuje desaťdňovú karanténu a podľa usmernenia hygienikov už nie je infekčný, necháva divadlo týchto zamestnancov pracovať formou home office, respektíve formou domáceho štúdia, povedal Dohovič.

Čo sa týka alternatívneho hracieho plánu, obsahovať má podmienkam a opatreniam prispôsobené predstavenia. Zaradené do neho majú byť niektoré tituly činohry hrávané na Malej scéne divadla s menším počtom účinkujúcich tak, aby do hľadiska za prísnych bezpečnostných opatrení mohli pustiť čo najviac divákov do naplnenia limitu 50 účastníkov na podujatí.

Opera a balet pripravia špeciálne komorné predstavenia a produkcie vychádzajúce zo súčasného repertoáru, ale aj úplne nové.

Skúšobný proces začali prvými skúškami operného zboru po jednotlivých hlasoch, teda v čo najmenších skupinách. Od utorka sa začali skúšky orchestra a od stredy (7. októbra) aj skúšky baletu.

V činohre sa skúšobný proces obnoví od pondelka (12. októbra) prvými skúškami novej premiéry Čierna voda. V rámci opatrení prijatých krízovým štábom divadla podľa Dohoviča vznikli zóny pre jednotlivé súbory tak, aby dochádzalo k minimálnemu kontaktu a stretávaniu sa umelcov z jednotlivých súborov medzi sebou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátne divadlo Košice #divadlá #koronavírus