Košické štátne divadlo sa znova otvorí 15. októbra

Štátne divadlo Košice sa vo štvrtok 15. októbra opäť otvorí pre divákov, a to predstavením činohernej inscenácie Moje baby na javisku svojej Malej scény.

08.10.2020 06:00
Statne divadlo Kosice Foto:
Štátne divadlo Košice.
debata

Opera, balet a činohra pripravili na obdobie trvania núdzového stavu alternatívny hrací plán, v ktorom sú zaradené tituly činohry hrávané na Malej scéne s menším počtom účinkujúcich tak, aby do hľadiska za prísnych bezpečnostných opatrení mohlo prísť čo najviac divákov pri dodržaní limitu 50 účastníkov na podujatí.

Pre historickú budovu pripravujú opera a balet špeciálne komorné produkcie vychádzajúce zo súčasného repertoáru divadla, ale aj úplne nové. Hracími dňami budú štvrtok, piatok a sobota.

Znovuotvorenie divadla pre divákov bude prebiehať za prísnych protiepidemio­logických opatrení. Okrem dodržiavania známeho princípu R – O – R sa bude prichádzajúcim divákom špeciálnymi skenermi kontrolovať telesná teplota a upozornia ich na potrebu nasadenia rúška a dezinfekcie rúk.

Z preventívnych dôvodov bude divadlo pred každým predstavením od divákov žiadať poskytnutie kontaktných údajov, mena a priezviska a telefónneho čísla, ktoré v súlade s platnou legislatívou o ochrane osobných údajov divadlo využije len v prípade nutnosti dohľadania kontaktov.

Zároveň budú už predajom vstupeniek zabezpečené potrebné rozstupy medzi divákmi v hľadisku. Kvôli zamedzeniu zhromažďovania sa väčších skupín ľudí bude výnimočne umožnené, aby si návštevníci svoje kabáty odkladali priamo v hľadisku na voľné sedadlá okolo svojho miesta.

Regulovaný uvádzacou službou bude aj odchod divákov z predstavení. Z historickej budovy budú odchádzať jednotlivo troma východmi, na Malej scéne bude na dodržiavanie rozstupov dohliadať uvádzacia služba.

Program predstavení činohry zverejní Štátne divadlo Košice na svojej webstránke, v rovnakom termíne spustí aj predaj vstupeniek prostredníctvom rezervačného portálu navstevnik.sk. Program operných a baletných produkcií bude známy na budúci týždeň.

Skúšobný proces v divadle sa obnovil v pondelok 4. októbra a prebieha podľa Pandemického plánu, ktorý divadlo konzultovalo s RÚVZ.

V rámci opatrení prijatých krízovým štábom divadla pod vedením generálneho riaditeľa Ondreja Šotha vznikli v divadle zóny pre jednotlivé umelecké súbory tak, aby dochádzalo k minimálnej interakcii a k minimálnemu stretávaniu sa umelcov z jednotlivých súborov medzi sebou. Na vytvorenie bezpečných sociálnych „bublín“ sa využívajú všetky priestory divadla – Malá scéna, historická aj administratívna budova.

Hneď po zistení prvých potvrdených prípadov pozitívne testovaných zamestnancov pred dvoma týždňami divadlo pripravilo viacero opatrení a bezpečnosť zamestnancov je zaistená vo viacerých fázach.

Okrem už spomínaných sociálnych „bublín“ divadlo pri všetkých vstupoch do jednotlivých budov využíva skenery, ktoré okrem merania telesnej teploty zaznamenávajú aj správne použitie rúška a upozorňujú na potrebu dezinfekcie.

Štátne divadlo Košice ako jediné divadlo na Slovensku v rámci prevencie šírenia nákazy opakovane testuje svojich zamestnancov na koronavírus. Z prostriedkov vyčlenených zriaďovateľom, Ministerstvom kultúry SR, zakúpilo rýchlotesty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátne divadlo Košice #divadlá