Na problémy v kultúre upozorní manifestácia

Zástupcovia slovenskej kultúrnej obce a kreatívneho priemyslu pripravujú na 14. októbra podujatie Spolu za kultúru. Pokojná manifestácia sa začne na bratislavskom Námestí SNP, pričom nasledovať budú ďalšie akcie po celom Slovensku.

08.10.2020 11:20
debata

Za organizátorov o tom informovala Vladimíra Pôbišová s tým, že podujatie bude pokojné, dôstojné a väčšinou aj úplne tiché, ako symbol umlčania kultúry. Zdôraznila, že počas celej akcie budú veľmi dôsledne dodržané všetky potrebné opatrenia súvisiace so šírením ochorenia COVID-19, vrátane kontroly správneho nasadenia rúšok.

Cieľom organizátorov je upozorniť na situáciu v kultúre v čase koronakrízy, „ktorá je pre jej jednotlivé segmenty likvidačná a hrozí reálne riziko, že sa kultúre v budúcnosti už nepodarí spamätať".

Manifestácia má byť zároveň podporou pre množstvo profesií, ktoré v kultúre pôsobia a sú priamo naviazané na jej fungovanie.

„Zaleží nám na každom jednom osvetľovačovi, zvukárovi, technikovi, kulisárovi, korektorovi, produkčnom, vizážistovi, šepkárovi, promotérovi či helperovi, ktorý sa po zákaze organizovania kultúrnych podujatí dostal do existenčných problémov," povedal Tibor Zelenay z Asociácie hudobných klubov Slovenska.

„Veríme, že vláda Slovenskej republiky pristúpi k riešeniu existenčnej krízy celého kultúrneho a kreatívneho priemyslu a zabráni tak fatálnym dopadom na životy ľudí pracujúcich v kreatívnom priemysle a aj na životy ich rodín“, dodal Zelenay.

Za dôležité považuje, aby sa manifestácia chápala ako apolitická akcia za záchranu kultúry a nie ako boj proti niekomu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelci #manifestácia #kultúrna politika