Databáza umelcov už existuje, upozorňuje ministerku jej predchodkyňa

Ministerka kultúry by nemala strácať čas vytváraním databázy profesionálnych umelcov, lebo tá už existuje, tvrdí bývalá šéfka rezortu Ľubica Laššáková (Hlas-SD).

08.10.2020 14:00
Lubica, Lassakova, Ľubica Laššáková Foto: ,
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková.
debata (6)

Evidencia profesionálnych umelcov je a spravuje ju Fond na podporu umenia. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) by teda nemala strácať čas tvorením novej.

Laššáková to uviedla v súvislosti s novým dotačným zákonom z dielne súčasného vedenia ministerstva kultúry. Dodala, že súčasná ministerka by základné informácie už mala mať.

Laššáková tiež pripomenula, že za jej vedenia bolo prijaté uznesenie na vytvorenie špeciálnej medzirezortnej skupiny, ktorá by mohla pomôcť ľuďom v kreatívno-kultúrnom priemysle.

Vláda podľa nej tento návrh „zmietla zo stola a ani o ňom nerokovala“. Vysvetľuje si to tak, že buď Milanová nevie argumentovať, alebo ju jej kolegovia – členovia vlády ignorujú.

Milanová v stredu 7. októbra na rokovaní vlády uviedla, že rezort vytvorí dotazník, pomocou ktorého chce získať presnejšie údaje o počte ľudí pracujúcich v umelecko-kreatívnom priemysle.

Avizovaný dotazník vznikne v spolupráci so zástupcami kultúrnych sektorov. Na základe získaných dát chce následne rozdávať dotácie.

Vládny kabinet totiž tento týždeň schválil dotačný zákon, ktorý – ak ho podporí aj parlament, by mal byť kľúčom na riešenie situácie v kultúre. Podľa nového plánu by sa mala finančná pomoc poskytnúť aj nezriaďovanej kultúre a jednotlivcom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #umelci #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová #Ľubica Laššáková #kultúrna politika