Zničí lockdown kultúru? Čo na to jej predstavitelia?

Od štvrtka 15. októbra platí na Slovensku zákaz všetkých hromadných podujatí a odo dneška je zákaz zhromažďovania. Kultúra dostala teda od vlády stop, ako jej však štát pomôže, je v tejto chvíli otázne.

13.10.2020 12:27
22-divadlo2 4x Foto:
Divadlá sú zatvorené, nikto nevie dokedy.
debata (22)

Zasiahnuté koronakrízou sú pritom štátne, mestské, krajské či nezávislé kultúrne stánky, tzv. (štátom) nezriadená kultúra, desiatky rôznych profesií, v ktorých pracujú desaťtisíce ľudí.

Neštátne kluby veria v podporu

„Situácia pre nezávislé kultúrne centrá, tak ako aj pre zvyšok kultúry, bola veľmi zlá už pred týmto aktuálnym zákazom,“ konštatuje Michal Klembara, predseda siete Anténa, ktorá združuje neštátne kultúrne centrá a organizácie, ktoré prinášajú súčasné umenie a kultúru do regiónov.

V mnohom to teda až taký rozdiel nie je, najmä, čo sa týka ekonomickej situácie. Ale, samozrejme, boli by sme radi, že môžeme aspoň obmedzene v činnosti pokračovať, dodáva Klembara.

Spolu s rastom počtu nových prípadov bol však badateľný postupný pokles počtu divákov a návštevníkov. Preto by zrejme bolo treba kultúrnu činnosť individuálne prehodnotiť aj bez vládneho zákazu.

„Straty alebo výpadky z príjmov z kultúrnej a umeleckej činnosti, najmä takej, ktorú nemôžeme považovať za podnikateľskú, by malo podľa všetkého kompenzovať ministerstvo kultúry. Osobne som za sieť Anténa súčasťou takej poradnej skupiny na ministerstve. Vyzerá to na dobrej ceste a aj vďaka novému zákonu o dotáciách by sa to azda mohlo stihnúť ešte v tomto roku,“ nádeja sa Michal Klembara za celú sieť neštátnych kultúrnych stánkov a dúfa, že podpora bude dostatočne vysoká a že sa bude dať ľahko čerpať.

Odhaduje, že do náhradného on-line programu sa rovnako ako na jar zapojí väčšina, v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave, ktoré vedie, s on-line programom čiastočne začali už v minulom týždni.

„Zatiaľ z našich členov žiaden nemusel definitívne ukončiť svoju činnosť. Dúfam, že to tak aj ostane, ale budúci rok bude veľmi náročný a viacerým to možno bude hroziť,“ varuje Klembara. Súvisí to aj s tým, že mnohé samosprávy prehodnocujú svoje lokálne dotačné schémy, od kultúry odskakujú sponzori a komerční partneri. „Štátna podpora by to, samozrejme, mohla aspoň čiastočne nahradiť, ale v tejto chvíli nevieme, ako to v budúcom roku vôbec bude,“ uzatvára Michal Klembara.

Pritiahnuť diváka bude ťažké

Riaditeľka divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová... Foto: ORANGE
Riaditeľka divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová a jej syn - herec Marek Fašiang. Riaditeľka divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová a jej syn - herec Marek Fašiang.

Divadlo Nová scéna, ktorého zriaďovateľom je priamo ministerstvo kultúry, teraz nehrá, ale skúša pôvodný slovenský muzikál Jánošík a pripravuje do on-line priestoru pre divákov seriál videí z pohľadu jednotlivých profesií, ktoré sa do vzniku predstavenia zapájajú.

„A tak okrem hercov, režiséra, scénografky, kostýmovej výtvarníčky, skladateľa či libretistu divákom ukážeme aj celé zákulisie. Vytiahneme oponu aj pred svetom korepetítorov, inšpicientov, rekvizitárov, šepkárky, pracovníkov v krajčírskych dielňach či marketingu, o ktorých sa toho až tak veľa nevie,“ avizuje Ingrid Fašiangová, generálna riaditeľka divadla.

Nová scéna okrem toho 31. októbra o 19.30 on-line odvysiela prvý koncert projektu Malá nočná hudba, kde odznejú muzikálové skladby z repertoáru divadla a predstavia sa jednotliví členovia súboru, aj v rozhovoroch o divadle a hereckom živote.

„Vieme, že počas prvej vlny pandémie, od marca do konca júna, bol náš medziročný prepad v tržbách cca 340-tisíc eur, o kompenzáciách diskutujeme s ministerstvom kultúry, ktoré je naším zriaďovateľom. Lockdown divadiel však neprináša len ekonomické straty, ale predovšetkým duchovné. Divadlá hrali aj počas iných kríz a ako z histórie vieme, malo to svoj obrovský zmysel,“ prízvukuje Ingrid Fašiangová z Novej scény. Pritiahnuť diváka po polročnej pauze nebolo vôbec jednoduché. Ešte omnoho ťažšie to bude po druhej vlne pandémie.

Umelcom prácu, divákom zážitok

Jednou z ciest, ako v ťažkej situácii pomôcť umelcom, ale aj všetkým divákom, je ponúknuť kvalitné prenosy nielen prostredníctvom on-line priestoru, ale aj na televíznych obrazovkách. Divadlá, muzikanti a ďalší umelci by mohli dostať špeciálny priestor, dostali by prácu a diváci hodnotný zážitok.

„RTVS zareagovala na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu a do vysielania zaradila hneď niekoľko špeciálnych formátov, ako napríklad Večera s Havranom pri okrúhlom stole o dosahu koronakrízy na kultúrnu obec, dokument Braňa Špačeka More hudby, ktorý ponúka pohľad na prvú vlnu pandémie očami hudobníkov, a pripravujeme voľné pokračovanie dokumentu More hudby o situácii v audiovizuálnom priemysle,“ reaguje Andrea Pivarčiová, hovorkyňa RTVS.

"Vzhľadom na komplikovanú situáciu aj v oblasti kultúry, keď pandémia výrazne zasiahla plánované predstavenia a festivaly, RTVS začala rokovania s kultúrnou obcou. V procese je nastavenie spolupráce so Slovenským národným divadlom či s festivalom Bratislava v pohybe.

Divadlám ponúka RTVS priestor na Trojke, kde plánuje odvysielať už existujúce záznamy predstavení, ale aj divadelné premiéry," uvádza RTVS. Podľa hovorkyne verejnoprávna televízia je pripravená počas druhej pandemickej vlny zaviesť do televízneho aj rozhlasového vysielania ďalšie zmeny.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #lockdown #zákaz podujatí