Divadlo GUnaGU: Faktúry chodia, či hráme, alebo nie

"Sme zaskočení tým, že musíme prestať hrať, aj keď tomu čiastočne rozumieme, vzhľadom na počty chorých," hovorí riaditeľ divadelného združenia GUnaGU Viliam Klimáček, a dodáva: "Čomu nerozumieme, je, že stále nikto nezverejnil presné čísla, koľko ľudí sa nakazilo v divadlách a zrejme sa ich nikdy nedozvieme."

13.10.2020 12:45
debata (1)
Viliam Klimáček, anketa

GUnaGU funguje ako občianske združenie a žije najmä zo vstupného, z ktorého uhrádza elektrinu a ostatné režijné poplatky. Zrušenie kultúrnych podujatí znamená výrazné ohrozenie existencie. Výrazný úbytok divákov zaznamenali v GUnaGU už počas posledných týždňov, keď boli divadlá prístupné, ale mali obmedzenú kapacitu. „Ľudia sa boja. Správy sú často veľmi negatívne a protichodné. Najhoršie sú tie chaotické oznamy, rušenie a povoľovanie podujatí, kolísajúce počty povolených divákov, ktorí v divadle môžu byť,“ hovorí Klimáček, ktorý je zároveň autorom, režisérom a zakladateľom GUnaGU. Obáva sa, ako táto situácia ovplyvní divácke návyky v budúcnosti, či sa do divadiel vrátia. „Myslím si, že toto zlomí slovenskej kultúre väz, nielen divadlu GUnaGU.“

Hra Horúce leto 68 (ako sme utekali) dramatika... Foto: SITA/Divadelné združenie GUnaGU
GUnaGU Horúce leto Hra Horúce leto 68 (ako sme utekali) dramatika a režséra divadla GUnaGU Viliama Klimáčka mala premiéru v roku 2018. Hra je venovaná 50. výročiu invázie vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa v auguste 1968.

GUnaGU funguje ako občianske združenie, ktoré zamestnáva jedného zamestnanca na polovičný úväzok, ďalší dvaja pracujú na dohodu plus majú brigádnikov. „Všetkých ostatných hercov oslovujeme na projekty. Existujeme aj na základe grantov z Fondu na podporu umenia, ako väčšina nezávislých divadiel,“ spresňuje Klimáček. „Zatiaľ sme využili príspevok z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, z iných zdrojov zatiaľ nevieme výsledok,“ hovorí. Niektorí herci, ktorí v divadle pravidelne pôsobia, si podali žiadosť o štipendium v rámci mimoriadnej výzvy Fondu na podporu umenia a čakajú, či ho získajú. „Ostatné avizované pomoci k nám ešte nedošli. Čas dosť beží,“ vraví umelecký vedúci GUnaGU.

zväčšiť Gabika Dzuríková (Soňa), Zuzana Kronerová... Foto: Ctibor Bachratý
Horúce leto 68 Gabika Dzuríková (Soňa), Zuzana Kronerová (Erika) a Marta Maťová (Petra) v inscenácii Horúce leto 68.

Počas prvej vlny využili on-line priestor a budú ho využívať aj naďalej, hoci to podľa Klimáčka nie je ideálny stav. „Dosť sme streamovali naše staršie predstavenia, pozeralo ich dosť ľudí. Bolo to spoplatnené a prispelo nám to do rozpočtu. Diváci nám tým pomohli. Faktúry za elektrinu chodili, či hráme, či nie, bolo to neľútostné ako katova sekera..“ Na druhú vlnu sa pripravili, majú prichystanú inscenáciu Socík, sladký socík, je nakrútená na päť kamier a zostrihaná do podoby kratšieho filmu, ktorý plánujú uviesť. „Robíme aj live streamy v zmysle rozhovorov s hercami, ale do streamovania divadelných ukážok pred kamerou sa mi nechce, lebo to už je televízia. Ak má byť streamovanie budúcnosťou divadla, tak ďakujem pekne, nech sa odohráva bezo mňa,“ zhodnotil Klimáček.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Viliam Klimáček #Divadlo GUnaGU #lockdown #zatváranie divadiel