Krampol: Zeman o umelcoch povedal hlúposť, vyznamenanie ale nevrátim

Herec Jiří Krampol skritizoval výrok českého prezidenta Miloša Zemana o tom, že umelci vytvorili svoje najkrajšie diela vtedy, keď boli hladní. Na rozdiel od speváka Daniela Hůlku však štátne vyznamenanie do rúk hlavy štátu vrátiť neplánuje.

14.10.2020 08:30
debata

„Hovoriť, že umelci tvorili najlepšie, keď boli hladní? To znamená, že by mali byť hladní celý život, aby niečo vzniklo? To je hlúposť,“ povedal Krampol.

Herec odmietol, že by stačil Zemanov argument, že išlo o „drsný bonmot“. „Ak sa má dariť napríklad dobrému divadlu, tak musí panovať pohoda, pokoj, a ľudia to musia robiť s radosťou, pretože ich to baví a tešia sa na zdarný výsledok,“ myslí si Krampol. Zdôraznil, že nerozumie tomu, ako by sa niekto mohol tešiť na druhý deň, keď bude mať hlad a bude spať pod mostom. „To si neviem predstaviť,“ podotkol Krampol.

Pokiaľ však ide o ocenenie Za zásluhy, ktoré od Zemana v roku 2018 dostal, neuvažuje, že by štátne vyznamenanie vrátil. Doplnil, že výčitkám za jeho prijatie navyše čelí dlhodobo. „Čo som mal robiť? Mal som povedať, že si ho nevážim? Veď to bol zvolený prezident,“ povedal 82-ročný herec. Medzi umelcov, ktorých Zeman počas výkonu svojho mandátu ocenil, patrí aj speváčka Helena Vondráčková. Ani ona však podľa vyjadrenia manažéra a manžela Martina Michala vrátenie vyznamenania neplánuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Daniel Hůlka #Jiří Krampol