Umelci môžu skúšať, natáčať a vysielať online, nejde o hromadné podujatie

Skúšanie či vysielanie predstavenia online nie je hromadným podujatím, tvrdí Ministerstvo kultúry.

19.10.2020 16:00
Natália Milanová Foto: ,
Najnovšie nariadenia ÚVZ SR sa nevzťahujú na chod samotných inštitúcií, informuje Ministerstvo kultúry pod vedením Natálie Milanovej.
debata

Divadelné, tanečné či spevácke súbory môžu naďalej skúšať a vysielať predstavenia v online forme.

Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) sa vzťahujú na prístup verejnosti do divadiel či orchestrov, nie na výkon povolania v nich. Uviedlo to na svojej stránke Ministerstvo kultúry SR (MK SR).

Vysvetlili, že divadelné, tanečné, spevácke, či iné hudobné súbory môžu skúšať a vysielať predstavenia v online forme. Aj televízie môžu naďalej nakrúcať filmy, dokumentárne filmy či svoje seriály bez obmedzení a účinkujúci v nich majú výnimku nosenia rúška.

„Najnovšie nariadenia ÚVZ SR sa nevzťahujú na chod samotných inštitúcií. Znamená to, že skúšanie v divadlách, orchestroch (aj v orchestri Slovenského rozhlasu) a následná online prezentácia, napríklad prostredníctvom sociálnych sietí, nie je hromadným podujatím,“ objasnilo ministerstvo. Zároveň doplnilo, že na múzeá, galérie a knižnice to neplatí, keďže sú chápané ako prevádzky. Pre nich platí, že počet návštevníkov v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 m2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová