Festival Nová dráma obsadí online priestor

Skrátená verzia festivalu súčasnej drámy Nová dráma/New Drama alternatíva sa tento rok uskutoční z dôvodu šírenia nového koronavírusu a vážnej epidemiologickej situácie ešte v alternatívnejšej verzii - len v online prostredí.

20.10.2020 07:00
nova drama Foto:
Festival Nová dráma predstaví zborník Green dráma aj publikáciu Dejiny slovenskej dramatiky bábkového divadla.
debata

Organizátori museli zrušiť plánovanú diskusiu Nové milénium s novou drámou aj scénické čítanie s názvom Trojboj. Tri významné publikácie, ktoré sa priamo týkajú slovenskej drámy pedstavia v online prostredí.

Festival odprezentuje zborník dramatických textov Green dráma, ktoré sú výsledkom ekologicko-divadelného projektu. Zapojilo sa doň 15 slovenských dramatikov, ktorí počas posledných dvoch rokov napísali dramatické texty s environmentálnym posolstvom. Projekt bude verejne prezentovaný aj vďaka slovenským hercom, ktorí vo forme videa načítali úryvky z textov. Videá sa budú postupne zverejňovať na YouTube Divadelného ústavu a facebookovej stránke festivalu Nová dráma každý utorok o 20. h. Úvodné video organizátori zverejnia 27. októbra.

Online prezentácia čaká aj publikáciu Dejiny slovenskej dramatiky bábkového divadla. Kniha Vladimíra Predmerského a kolektívu autorov je prelomovou v oblasti bábkovej dramatiky na Slovensku, jej vývoj skúma od 19. storočia až po súčasnosť. Knihu festival odprezentuje formou rozhovoru teatrologičky Lenky Dzadíkovej s hlavným autorom publikácie. Jeho záznam bude k dispozícii v stredu 28. októbra o 10. h.

Festival uzavrie videoprezentácia publikácie DRÁMA nie je súťaž, ktorá sa uskutoční v stredu 28. októbra. Na YouTube Divadelného ústavu a na Facebooku festivalu Nová dráma/New Drama si záujemcovia môžu vypočuť vyjadrenia porotcov súťaže DRÁMA a zároveň zhodnotenie 20-ročnej súťaže DRÁMA, ako aj prínosu projektu Nová dráma/New Drama pre rozvoj slovenskej dramatiky. Videá na tému súťaže pribudnú na uvedených sociálnych sieťach každú stredu o 20. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová dráma/New Drama