Božidara Turzonovová: Divadlo mi veľmi chýbalo

Božidara Turzonovová stvárnila v hre Sova česko-americkej autorky Natalie Kocáb jednu z dvoch hlavných postáv. V online premiére ju v piatok uvedie Slovenské národné divadlo.

22.10.2020 09:00
20- sova 2 Barbora Andresicova  Vendy... Foto:
Božidara Turzonovová hru Sova divákom odporúča, pretože je o nich všetkých.
debata

Vaša najnovšia premiéra hry Sova sa odohrá on-line, pre divákov, ktorí nebudú prítomní v divadle. Hrali by ste radšej, keby diváci boli s vami?

Samozrejme. Toto je istá náhrada, no trochu chabá, diváka si musíme domyslieť, zvizualizovať si ho. Herectvo je však svojím spôsobom služba, tak sme teraz v takejto službe.

Hrá sa vám zle, keď nevidíte divákov?

Nie, ja mám dioptrie – aj tak tváre divákov nevidím, len čosi rozmazané, ale môžem si ich predstaviť. Keď však niečo hovorím do publika, cítim, že diváci sú tam. Výsadou divadla je práve tá úžasná interakcia, toto zvláštne prúdenie energií medzi hľadiskom a javiskom.

Aké pre vás bolo toto pandemické obdobie?

Trápne, ťažké, nedobré. Divadlo mi veľmi chýbalo. Ale ešte viac než covid ma trápi situácia, v ktorej sa ocitá Slovenské národné divadlo v období, keď by malo oslavovať svoju storočnicu. Pre SND ako vlajkovú loď, ktorá nielen stavbou, ale aj obsahom stelesňuje vlastne identitu jedného štátotvorného národa, je to nedôstojné.

Aspoň oproti iným hercom máte výhodu, že ste jednou z dvoch postáv inscenácie Sova a môžete si zahrať.

O tom sa rozhodlo ešte v čase, keď sme netušili, ako sa situácia bude vyvíjať. Teraz však nemôžeme začať nič nové. Bohužiaľ. Našťastie je tu táto skvelá, nesmierne živá, komunikujúca hra. Odporúčam ju divákom – pretože je o nich, o rodičoch, o mládeži aj starých rodičoch.

Poznali ste iné texty Natalie Kocáb?

Nie, počula som ju občas spievať, ale toto je prvý jej text, s ktorým som sa zoznámila. Natalie dokonca napísala aj romány a je naozaj talentovaná. Rada si jej knižky pozriem.

Potešili ste sa, keď vás obsadili do tejto hry?

Bola som veľmi poctená a nadšená, že postava profesorky Kollerovej mi bola písaná na telo. Veľmi ma to potešilo, no najmä preto, že ide o famózny text.

Valéria Schulczová prezradila, že hra bola pôvodne napísaná pre 20 postáv a autorka ju musela prepísať pre dve postavy.

Áno, hra pôvodne vznikla pre regulárne veľké divadlo, toto je skoncentrovaná verzia, ale hre to vôbec neublížilo.

Postavy babiny a jej vnučky Vendy by mali byť rovnocenné…

Ony sú rovnocenné, je to tak napísané. Baška Andrešičová je mi skvelou, rovnocennou a talentovanou partnerkou. Raz sme spolu hrali v seriáli, ale to bola ešte študentka.

Aká to bola pre vás skúsenosť? Museli ste jej v niečom pomáhať?

Nie, alebo len sem-tam. Ale nebolo to prvýkrát, čo hrám za tie roky s mladým hercom, bolo toho dosť.

Čo chystáte v divadle ďalej?

Naša dramaturgička Darinka Abrahámová pripravila plnú sezónu, ale je veľmi otázne, či to budeme realizovať – a za čo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Božidara Turzonovová