Slovenská sopranistka Slávka Zámečníková debutovala vo Viedni

Gaetano Donizetti stále patrí k vyhľadávaným a uvádzaným autorom na svetových operných scénach, hoci od jeho narodenia uplynulo viac ako 220 rokov. Viac ako úspešne to potvrdila inscenácia Don Pasquale vo Viedenskej štátnej opere. Viedeň ju po prvýkrát uviedla v roku 1879 a v novom naštudovaní sa od roku 2015 hrala približne tridsaťkrát. Najbližšia repríza bude 24. októbra a to so slovenskou sopranistkou Slávkou Zámečníkovou v úlohe Noriny.

23.10.2020 13:01 , aktualizované: 15:39
Don Pasquale Slav ka Zemecnikova Foto:
Sopranistka Slávka Zámečníková počas skúšky predstavenia vo Viedenskej štátnej opere.
debata
Sopranistka Slávka Zámečníková  počas skúšky. Foto: archív speváčky
Slavka Zemecnikova Sopranistka Slávka Zámečníková počas skúšky.
Obstarožného dona Pasquala stvárnil rodák z Palerma Nicola Alaimo, zamilovaného Ernesta tenor Dmitrij Korčak a falošného notára nemecký barytonista Stefan Astakhov. Dirigentskej taktovky sa ujal skúsený taliansky dirigent Marco Armiliato.

Famózna sopranistka Slávka Zámečníková, ktorej Norina okúzlila nielen Ernesta, ale aj publikum, dokázala, že sa jej vstup do sveta veľkej opernej štvorky podaril. Dlhotrvajúci potlesk a nadšené ovácie publika, no i prví fanúšikovia čakajúci na autogram. A k tomu nádherná kytica, ktorú sopranistke venoval jej český obdivovateľ. Po reprízach 17.a 21. októbra je s rovnakým obsadením naplánovaná ďalšia, a to v sobotu 24. októbra.

Na javisku vo Viedni sa slovenská sopranistka Slávka Zámečníková nečakane stretla s basbarytonistom Adamom Plachetkom v úlohe doktora Malatestu. Tento ostrieľaný operný matador bol takisto dlhý čas v angažmáne štátnej opery a ich česko-slovenský duet bol jedným z vrcholov predstavenia.

Adam Plachetka (Malatesta), Nicola Alaimo (Don... Foto: Wiener Staatsoper, Michael Pöhn
Adam Plachetka Malatesta Nicola Alaimo Don Pasquale Slavka Zamecnikova Norina .... Adam Plachetka (Malatesta), Nicola Alaimo (Don Pasquale), , Slávka Zámečníková (Norina).

Úloha Noriny je náročná tak hlasovo, ako aj pohybovo. Slávka Zámečníková prežívala svoj debut pred viedenským publikom veľmi intenzívne. „Je to naozaj neopísateľný pocit, na včerajšiu noc nikdy nezabudnem. Na pódiu som toľko adrenalínu a šťastia zároveň dosiaľ nezažila,“ povedala po jednom z úspešných predstavení. Ako priznala, vďačí za to aj úžasným kolegom a nášmu vynikajúcemu dirigentovi Marcoví Armiliatovi, s ktorým si hneď od začiatku perfektne porozumeli.

Dirigent Marco Amiliato  a sopranistka Slávka... Foto: archív speváčky
Marco Amiliato dirigent Slavka Zamecnikova. Foto Archiv SZ Dirigent Marco Amiliato a sopranistka Slávka Zámečníková.

„Ešte dnes som plná eufórie z toľkej pozitívnej energie, ktorú orchester pod jeho vedením predviedol. Lepšiu spoluprácu a lepší titul som si na viedenský debut naozaj nemohla želať! Predstavenie som si nesmierne užila a na javisku som sa už od prvého výstupu cítila absolútne ako doma,“ dodala sopranistka Slávka Zámečníková.

Viedenské publikum býva pritom veľmi kritické. „Ako vravíte. Ale privítali ma vrúcnejšie, ako som si kedy predstavovala,“ vyhlásila sopranistka. Obávala sa, keďže na hlavnom javisku nemala ani jednu skúšku, nakoniec však všetko dopadlo nad očakávania a slovenskú sopranistku bude eufória z nezabudnuteľného predstavenia sprevádzať ešte nejaký čas.

V predstavení Viedenskej štátnej opery účinkujú... Foto: Wiener Staatsoper, Michael Pöhn
Don Pasquale 134765Adam Plachetka Slavka Zamecnikova V predstavení Viedenskej štátnej opery účinkujú spolu Adam Plachetka z Prahy a Slovenksa Slávka Zamečníková.

„Adam Plachetka je presne ten typ kolegu, ktorého si človek želá mať po svojom boku, aby mu bol oporou. Je excelentný spevácky aj herecký partner a je aj veľmi príjemný človek, nesmierne nápomocný a empatický,“ vyznala sa Slávka Zámečníková. Od prvej skúšky sa vraj na spoluprácu tešila a nevedela sa dočkať ďalších predstavení.

Dvojica Plachetka – Zámečníková nebola jediným česko-slovenským zastúpením na scéne. Malé sólové úlohy spieva a zároveň v zbore Viedenskej štátnej opery už desiatu sezónu pôsobí aj slovenský basista Jaroslav Pehal. „Mal som česť byť pri vzniku tejto inscenácie od jej začiatku ako člen zboru, ktorý je v tomto diele síce zastúpený len minimálne, má však tri krátke vstupy plné espritu a radosti," priblížil spevák. Priznáva, že nie je fanúšikom moderných réžií, ale v tomto prípade ho modernejšie režijné poňatie nevyrušuje, skôr naopak.

Slovenská sopranistka Slávka Zámečníková... Foto: Wiener Staatsoper, Michael Pöhn
Don Pasquale Slavka Zamecnikova Slovenská sopranistka Slávka Zámečníková Slávka Zámečníková (Norina), Dmitry Korchak (Ernesto)vo Viedenskej štátnej opere v predstavení Don Pasquale.

„Predstavenie už videlo niekoľko známych aj z mladšej generácie, ktorým sa práve tento odľahčený, až „muzikálový“ štýl réžie veľmi páčil. Som veľmi hrdý, že sa v náročnej postave Noriny predstavila mladá slovenská speváčka Slávka Zámečníková. Spolu s basbarytonistom Adamom Plachetkom z Prahy tvorili akési česko-slovenské duo na tejto svetovej scéne, čo pre mňa osobne bolo veľmi potešujúce. O to viac v čase, keď v oboch našich bratských štátoch "vďaka“ prísnym opatreniam musí nateraz opera „mlčať“," dodal Jaroslav Pehal.

Ďalšie predstavenia Slávky Zámečníkovej vo Viedenskej štátnej opere:

  • Benjamin Britten: Sen noci svätojánskej – úloha Heleny (4., 07.11., 10.11., 13.11. 2020(, v tomto predstavení účinkuje aj ďalší Slovák, sólista Viedenskej štátnej opery Peter Kellner v úlohae Thesea
  • Giacomo Puccini: La Boheme – úloha Musetty(29.11., 02.12., 5.12., 8.12.2020), v tomto predstavení hrá aj ďalší Slovák, sólista Viedenskej štátnej opery Peter Kellner – úloha Collina
  • Engelbert Humperdinck: Hänsel und Gretel (Janko a Marienka) – úloha Marienky (27.12.2020, 02.01.2021)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Slávka Zámečníková