Vyšla kniha o hercovi Martinovi Hubovi

Divadelný ústav a vydavateľstvo Slovart vydali publikáciu Martin Huba. Autorkou knihy venovanej osobnosti slovenského divadla, hercovi a režisérovi Martinovi Hubovi je Ľubica Krénová.

27.10.2020 16:00
debata
Slovenský herec Martin Huba. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Martin Huba Slovenský herec Martin Huba.

Informovala o tom Eva Fačková, PR manažérka projektu Rok slovenského divadla 2020.

„Popularita je kronika pominuteľného života a o tú Martin Huba nikdy nestál. Vždy mu išlo o kumšt v najširšom zmysle slova,“ uviedla Krénová.

Svoju novú monografickú prácu venovala slovenskému hercovi a režisérovi, ktorý sa po roku 1990 vyše dve desaťročia zásadnou mierou podieľal aj na výchove hercov ako vysokoškolský pedagóg. Obsah knihy rozvrhla do siedmich kapitol, ktoré zohľadňujú časovú os od jeho začiatkov a jeho umelecké zrenie.

„Každá z kapitol má najskôr textovú časť, ktorá je sumarizujúcim pohľadom na jeho tvorbu v kontexte doby i spolutvorcov. Pretože Martin Huba je tiež obdarený výnimočnou schopnosťou formulovania, druhú časť každej kapitoly predstavuje rozhovor, ktorý rozvíja či rozkrýva teatrologický text, čiže je akýmsi oponentom teoretického textu,“ priblížila Fačková.

Otázky Hubovi v interview kládla teatrologička, divadelná historička a publicistka Ľubica Krénová, autorka monografií hereckých osobností ako Ladislav Chudík či Milan Kňažko.

Knižná novinka venovaná Hubovi je podľa vydavateľa o čosi bohatšia, sedem kapitol posudzujúcich kľúčové obdobia a udalosti tvorivého života umelca dopĺňajú rozhovory s protagonistom.

„Aj vďaka schopnosti Martina Hubu výstižne pomenovať veci a javy v umení i v občianskej spoločnosti sa z jeho rozprávania vynárajú dvojaké dejiny – jednak osobné, a jednak dejiny slovenskej i českej divadelnej scény z pohľadu jedného z najvýznamnejších aktérov za posledných 50 rokov,“ uzavrela Fačková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #divadlo #slovenský film #Divadelný ústav #Martin Huba