Chcete deti zbaviť zlozvykov? Pomôže Hra o kocúroch

Už v piatok 30. októbra o 16.00 možno vidieť on-line premiéru klauniády Hra slovenského bábkového a činoherného dramatika Jozefa Mokoša. Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici totiž nemohlo premiéru pre pandémiu uviesť naživo v pôvodnom termíne 18. októbra.

30.10.2020 08:00
Bábkové divadlo na Rázcestí Hra foto jozef samaj Foto:
Klauniáda o dvoch lenivých kocúroch a šikovnej myške.
debata

Uvedenie Mokošovej Hry je viac ako symbolické. Je poctou divadelnému nestorovi Jozefovi Mokošovi, ktorý na jar budúceho roka oslávi 80 rokov, ale aj oslavou 60. výročia vzniku banskobystrického bábkového divadla. Navyše Jozef Mokoš v divadle pôsobil od 60. do 80. rokov minulého storočia najprv ako bábkoherec, neskôr ako dramaturg, režisér, umelecký šéf a riaditeľ.

Veľa verzií Hry

Prvýkrát Hru uviedli v roku 1973, keď v spoluréžii s Pavlom Uherom bol inscenovaný text rumunskej dramaturgičky Alexandry Davidescu s rovnomenným názvom. Vďaka hravej, klaunskej, hlboko etickej, jednoduchej a interaktívne ladenej príbehovej línii sa text veľakrát inscenoval v rôznych – i činoherných – divadlách doma a v zahraničí hlavne v Českej republike.

Text Mokoš často od premiéry k premiére upravoval, menil a rozvíjal, aj vďaka čomu sa zaradil medzi slovenské hry, ktorých návrat na javisko je vždy vítaný. Vďaka Mokošovi divadlo výrazne zmenilo svoju tvár v prvej polovici svojej existencie. Otvorilo sa detskému divákovi interaktívnymi aj činohernými formami, prestalo ho poučovať, viac začalo pracovať s metaforou a kreativitou divadla. Za vznikom mnohých kultových inscenácií tohto obdobia boli popredné osobnosti českého a slovenského divadelníctva ako Ctibor Turba, Karel Brožek, Ľubomír Vajdička, Pavel Uher, Mikuláš Kováč atď. Druhú polovicu činnosti divadla ovplyvnila už autorská dvojica – dramaturgička, dramatička a riaditeľka Iveta Škripková a režisér a umelecký šéf Marián Pecko, ktorí stoja zatiaľ za poslednou premiérou Mokošovej Hry.

Najlepší gag na záver

Všetkých troch tvorcov spojila nielen láska ku klauniádam, ale hlavne autorské divadelné princípy, tvorivá dramatika, hravosť a kreativita zobrazovania aj vážnych tém. Inscenačný výklad textu smeroval jej posolstvo viac cez jazyk klauniády a fascináciu hrou a zúžil sa aj jej interaktívny rozmer. Z pôvodného príbehu o dvoch lenivých, pažravých a neustále hladných kocúroch, ktorí sa snažia chytiť a zjesť malú myšku a popritom sa niekedy aj kruto a pomstivo hrajú rôzne hry a nechce sa im držať diétu, cvičiť či meniť svoje zlozvyky, sa pod vedením televíznej hlásateľky a fanatickej cvičiteľky stal láskavý príbeh o tom, ako cez hravosť menia správanie.

Hru z Bábkového divadla na Rázcestí uvedú on-line. Foto: Jozef Šamaj
Bábkové divadlo na Rázcestí Hra2 foto- jozef samaj Hru z Bábkového divadla na Rázcestí uvedú on-line.

Kocúrov Hasprčka a Mrcúlika fascinovali až tak, že zabudli myšku Terku loviť a radšej sa s ňou hrali. Z Televíznej hlásateľky, ktorá sa chcela hlavne predvádzať, sa stala postava, ktorá viedla k hravosti aj detských divákov. V tejto verzii Hry už nejde o to, aby sa deti cez príbeh kocúrov samy zbavili zlozvykov, uzatvorenejší príbeh priniesol čistejšiu formy klauniády. Rezervy má však inscenácia hlavne tu. Až na záver prebehne totiž jeden z najlepšie vystavaných gagov, keď Terka svojich nových kamarátov hostí. Najprv prinesie jednu lyžicu, keď zistí, že to nestačí, prinesie – zas iba jednu, a keď všetci zistia, že je lyžíc stále málo, prinesie ich veľa, naukladaných vedľa seba a začne na nich hrať ako na xylofóne. Kamaráti sa k nej pridajú – hrou na fľašiach.

Inscenácia je však živá, dynamická, postavy sú všetkými hercami interpretované veľmi plasticky a presvedčivo. A určite sa bude vyvíjať k väčšej dokonalosti. Premiéra bola už viac ráz pre koronavírusovú pandémiu odložená, nakoniec bude v on-line forme. Treba si však určite pozrieť aj jej živú – tú skutočnú divadelnú podobu.

Link s info tu

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky

Názov: Hra (Klauniáda o dvoch lenivých kocúroch a šikovnej myške)/ Autor: Jozef Mokoš / dramaturgická spolupráca: Iveta Škripková /pohybová spolupráca: Filip Hajduk a. h. / scénický návrh: Pavol Andraško a. h. / kostýmové návrhy: Eva Farkašová a. h. / scénická hudba: Róbert Mankovecký a. h./réžia: Marián Pecko/Účinkujú: Myška Terka (Anna Hajduková), Kocúr Mrcúlik (Ivana Kováčová), Kocúr Hasprčko (Andrej Polakovič), Televízna hlásateľka (Mária Šamajová)/ On-line premiéra: 30. 10. 2020, 16.00 hod., Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí #online kultúra