Mimoriadna podpora pre kultúru národnostných menšín príde do konca roka

Štipendiá z mimoriadnej výzvy Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (KULTMINOR) môžu úspešní žiadatelia očakávať do konca tohto roka. Fond vyhlásil výzvu v celkovej výške 475-tisíc eur 15. októbra.

07.11.2020 06:00
debata

Extra prostriedky na podporu menšinovej kultúry dostal z takmer 11-miliónovej pomoci ministerstva kultúry pre nezávislú kultúru.

KULTMINOR zaregistroval v mimoriadnej výzve spolu 240 žiadostí z prostredia všetkých 13 národnostných menšín. Najviac projektov je v oblasti kultúry maďarskej a rómskej menšiny.

Keďže 80 percent zaregistrovaných žiadostí nie je úplných, musia autori projektov doplniť potrebné dokumenty. Znamená to predĺženie času vyhodnocovania výzvy. KULTMINOR napriek tomu očakáva, že prvé štipendiá pošle úspešným žiadateľom na prelome novembra a decembra a všetkých vyplatí do konca tohto roka.

Mimoriadna výzva KULTMINOR je určená pre projekty profesionálnych umelcov. Štipendium na najviac päť mesiacov mohli získať na tvorbu a prezentáciu divadelných, tanečných, hudobných, výtvarných a audiovizuálnych diel. Čas na podanie projektov mali do 2. novembra.

KULTMINOR rozdelí finančné prostriedky z mimoriadnej výzvy medzi všetkých trinásť národnostných menšín – bulharskú, českú, chorvátsku, maďarskú, moravskú, nemeckú, poľskú, rómsku, rusínsku, ruskú, srbskú, ukrajinskú a židovskú národnostnú menšinu.

V rámci budovania interkultúrneho dialógu a porozumenia podporí tiež vznik audiovizuálnych diel venovaných šíreniu tolerancie voči menšinovým jazykom a kultúram.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #podpora #národnostné menšiny #kultúrna politika #Kultminor