Zvolenské divadlo J. G. Tajovského sa ako prvé na Slovensku zapája do pomoci Bielorusku

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene sa ako prvé slovenské divadlo zapája do celosvetovej divadelnej štafety „Insulted. Belarus(sia). Worldwide Reading Project". Hra prináša sugestívne posolstvo z epicentra bieloruskej revolúcie.

15.11.2020 13:00
debata (1)

Divadlo túto premiéru uvedie bezplatne na YouTube kanáli DJGT v stredu 18. novembra 2020 o 18.30 h a záznam zostane sprístupnený ešte aj celý štvrtok 19. novembra 2020.

Hru „Urazení. Bielo®usko" napísal uznávaný bieloruský dramatik Andrej Kurejčik. Prostredníctvom siedmich postáv, ktoré majú reálny predobraz v skutočnosti, približuje rôzne pohľady na boj s totalitným režimom, na cenu slobody a vízie do budúcnosti.

Emočne silná hra sa od septembra 2020 uvádza v rôznych častiach sveta, v rôznych prekladoch a rôznych podobách. Videli ju diváci v mnohých mestách USA, vo Veľkej Británii, Rusku, Írsku, Francúzsku, Poľsku, Litve či v Česku.

Slovenský preklad pripravila Romana Štorková Maliti, čím otvorila priestor aj slovenským divadlám. Hra sa nevyhýba expresívnym výrazom a opisom násilia, pretože zachytáva autentický obraz revolúcie. Zároveň je v nej cítiť lásku a nádej v nové začiatky.

Inscenované čítanie považuje DJGT za svoj príspevok k odkrývaniu tém slobody počas 72. divadelnej sezóny demaskovania.

V inscenovanom čítaní v réžii umeleckého šéfa Petra Palika účinkujú Michal Ďuriš, Daniel Výrostek, Dominika Výrostek Misárová, Iveta Marcineková, Juraj Smutný, Ján Marcinek a Svetlana Hank Sarvašová. Pre tvorcov bola príležitosť pracovať s týmto textom silnou a výnimočnou výzvou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #bielorusko #divadelná hra #Divadlo Jozefa Gregora Tajovského