Ako to dopadne, keď Pán a Lucifer uzavrú stávku a je pri tom Janis Joplin?

Streamovaná hra Mercedes Benz získala ako Mimoriadny počin v oblasti činohry cenu Dosky 2017 a sľubuje herecký koncert Martina Hubu, Roberta Rotha a ďalších členov prvej divadelnej scény. V inscenácii Pán a Lucifer uzavrú novú stávku, v ktorej ide o legendárnu rodinu uhorských dejín – Esterházyovcov. Vo štvrtok večer si ju môžete pozrieť on-line.

19.11.2020 15:19
snd mercedes benz Foto:
Martin Huba (Pán), Robert Roth (Lucifer) v inscenácii Mercedes Benz.
debata

Diváci si cez stránku navstevnik.online môžu kúpiť lístok na program viacerých divadiel a pozrieť si ho ako stream. Slovenské národné divadlo hrá už naživo aj on-line. Streamované predstavenia nerušia, len sa počas nich do hľadiska môžu posadiť aj živí diváci. Dnešná inscenácia Mercedes Benz bude ešte on-line.

„Činohra SND ostane fungovať v dvojitom móde: v on-line priestore, ale aj naživo s divákmi,“ potvrdila riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová. Mercedes Benz ako najbližší live stream (vo štvrtok 19. novembra) bude ešte bez divákov, ale predstavenie Pred západom slnka (utorok 24. novembra) už môže byť s divákmi. Len budú musieť zniesť možno menší divácky komfort práve kvôli kamerám na pódiu. „Zároveň budeme radi, ak si Sovu, Leni a Korene pozrú aj diváci naživo v Modrom salóne a Skrotenie zlej ženy v Sále Činohry,“ pozýva riaditeľka Činohry SND. „Chceme hrať, ale striedmo a opatrne,“ dodáva.

Martin Huba  ako Pán v inscenácii Mercedes Benz. Foto: SND
snd mercedes benz Martin-Huba-Pan Martin Huba ako Pán v inscenácii Mercedes Benz.

Najbližšia streamovaná hra Mercedes Benz získala ako Mimoriadny počin v oblasti činohry cenu Dosky 2017 a sľubuje herecký koncert Martina Hubu, Roberta Rotha a ďalších členov prvej divadelnej scény. V inscenácii Pán a Lucifer uzavrú novú stávku, v ktorej ide o legendárnu rodinu uhorských dejín – Esterházyovcov.

Hra voľne nadväzuje na Madáchovu klasickú drámu Tragédia človeka, keďže v jej úvode Pán a Lucifer uzavrú novú stávku. Ide v nej o legendárnu rodinu uhorských dejín – Esterházyovcov. „Vezmi im šťastie a stavme sa, že ani vtedy sa neobrátia proti mne, ani v tom prípade nezradia dobro,“ povie Pán podobne ako v kauze Jób. Na základe jeho slov prefíkaný Lucifer uvrhne celé generácie kniežat a grófov do víru uhorských – teda aj našich – dejín, zvlášť však do pohnutých a krvavých udalostí dvadsiateho storočia. On sám sa v úlohe pokušiteľa alebo v iných maskách snaží v dejinných skúškach zlomiť mužských príslušníkov rodu a veru, občas sa mu to aj darí…

V jednotlivých epizódach tejto rodinnej kroniky, ktoré sú občas tragické, inokedy ironicko-komické, sa zjavujú slávne postavy členov aristokratickej rodiny alebo osôb, ktoré s ňou boli spojené. Na scénu sa dostanú kuruci a labanci, Turci aj komunisti, Haydn aj eštebáci a pritom z času na čas zaznie neuveriteľný, radostný i zdesený smiech Janis Joplinovej zo záveru jej ikonickej skladby Mercedes Benz.

Robert Roth ako Lucifer v inscenácii Mercedes... Foto: SND
Robert-Roth-Lucifer-1024x682 Robert Roth ako Lucifer v inscenácii Mercedes Benz.
Mercedes Benz
Autor: Péter Esterházy
Inscenačný tím
Réžia: Roman Polák
Dramaturgia a preklad: Peter Kováč
Scéna: Pavel Borák
Kostýmy: Peter Čanecký
Hudba: Lucia Chuťková
Obsadenie
Pán (eštebák, mierny revolucionár, Angličan): Martin Huba
Lucifer (advokát, Tóth Menyuš, iný eštebák, revolucionár, Angličan): Robert Roth
Gróf – spisovateľ: Ondrej Kovaľ
Otec (grófov): Daniel Fischer
Knieža: Dušan Jamrich
Slúžka: Anna Javorková
Prvá milenka (matka, kňažná): Anežka Petrová*
Druhá Milenka (Vilma): Romana Ondrejkovičová (poslucháčka VŠMU)
Haydn: Vladimír Obšil
Idealista (a iné): Ján Gallovič, Ivan Vojtek

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #online kultúra