Hra Pán Biedermann a podpaľači má verejnú generálku

Slovenské komorné divadlo (SKD) v Martine uvedie dnes (20. 11.) verejnú generálku hry švajčiarskeho autora Maxa Frischa Pán Biedermann a podpaľači pod režijným vedením Lukáša Brutovského.

20.11.2020 11:00
Slovenské komorné divadlo v Martine Foto:
Hra Pán Biedermann a podpaľači bude mať premiéru v piatok 27. novembra a v sobotu 28. novembra v Národnom dome SKD Martin. Na snímke Ľubomíra Krkošková a František Výrostko.
debata

„Je to herecky vďačný text, pretože pracuje s nadhľadom, humorom a blíži sa ku grotesknosti. Personálne obsadenie by mohlo herecky korešpondovať s typológiou jednotlivých postáv, teraz pôjde predovšetkým o to, aby sa herci v žánri uvoľnili. Na to už potrebujú len partnera na druhej strane, teda diváka. Pretože hrať komediálny žáner bez ľudí, čo nám ešte donedávna hrozilo, je trochu absurdná situácia. Dúfame, že aspoň niekoľko repríz sa odohrať so živým publikom,“ hovorí Lukáš Brutovský.

Postavu Bohumila Biedermanna stvárnil riaditeľ SKD Martin František Výrostko. „Nie je to len o podpaľačoch a podpaľačstve, ale má to určite širší záber i dosah na publikum. Verím, že v tom divák nájde súčasnú spoločenskú situáciu aj mnohé veci, ktoré sa u nás diali a ešte dejú. A najmä veríme, že hru podáme humorne, aby nebola pre diváka v tejto neľahkej dobe ťažkým sústom,“ uviedol.

Na snímke zľava: Barbora Palčíková, František... Foto: Braňo Konečný
Slovenské komorné divadlo v Martine Na snímke zľava: Barbora Palčíková, František Výrostko, Ľubomíra Krkošková, Jaroslav Kysel a Marek Geišberg v inscenácii Pán Biedermann a podpaľači.

Podľa Výrostka má v sebe každý raz za čas nejakú výbušnosť. „Na niečo sme naštvaní, z niečoho nemáme radosť, niečo nás tlačí. Tak človek musí občas vybuchnúť, aby sa vyventiloval. Nehovorím, že hneď podpaľačstvom. Niekto je cholerik, niekto sangvinik, niekto melancholik. Jeden vybuchne, druhý nevybuchne. Jeden vybuchne skôr, potom sa rýchlejšie upokojí, niekoho to drží trošku dlhšie. A z niekoho sa môže stať aj podpaľač,“ doplnil Výrostko.

SKD Martin podľa neho už nebude skúšať do konca roka novú hru. „Máme toho v repertoári veľa, čo diváci nemohli vidieť, a veľmi radi im to predstavíme. Verím, že sa to nepokazí, budeme pokračovať a do konca decembra ukážeme všetky hry. Pretože divák si to veľmi žiada a mnohé sme už dlho nehrali,“ dodal riaditeľ martinského divadla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské komorné divadlo Martin