Košické divadlo rozčerí Čiernu vodu

Tá hra sa rodila rovnako dlho ako ľudský život. Štátne divadlo Košice prekonalo problémy spôsobené koronavírusom a po vyše deviatich mesiacoch pripravilo novú divadelnú premiéru. V sobotu 28. novembra uvedie činohernú inscenáciu Čierna voda, ktorej autorom je nemecký dramatik Roland Schimmelpfennig.

27.11.2020 11:00
debata
Martin Stolár a Lívia Michalčík Dujavová v... Foto: Joseph Marčinský
Čierna voda 1 Martin Stolár a Lívia Michalčík Dujavová v divadelnej hre Čierna voda.

Nová hra je košickým debutom režiséra Braňa Mazúcha a hudbu zložil Michal Nejtek. Premiéra bude výnimočná aj tým, že si ju diváci budú môcť pozrieť nielen priamo v hľadisku, ale aj v živom vysielaní prostredníctvom portálu navstevnik.online.

Ako Mazúch vysvetlil, Schimmelpfennigove diela patria do tzv. naratívneho divadla, ktoré je založené na rozprávaní.

"Postavy, ktoré sú na scéne, rozprávajú príbehy. Nie svoje, väčšinou príbehy iných. A tak máme na scéne postavy bez mien a aj v scenári sú rozlíšené len ako muž, iný muž, ďalší muž, žena, iná žena, ďalšia žena. Ak nemajú mená, tak nemajú ani históriu. Sú teda nezaradené,“ priblížil režisér.

Paralelné svety

V hre Čierna voda autor opisuje paralelné svety nemeckej strednej vrstvy a tureckých prisťahovalcov. Keďže však podobné paralelné svety možno nájsť všade vo svete, košickí tvorcovia sa podľa Mazúcha snažili prepojiť inscenáciu so slovenskou realitou. Nechceli však príliš zdôrazňovať tieto svety, ako skôr primať diváka, aby sa nad nimi zamyslel.

Vďaka tomu, že sa pre koronakrízu obmedzila prevádzka divadla, herci mali viac času na prípravu a mohli sa absolútne sústrediť na prácu. Počas šiestich týždňov skúšali až šesť hodín denne. Dokonca si spočiatku mohli dovoliť i "luxus“ v podobe hereckých cvičení.

Tento prístup ocenili aj herci, ktorí sa v dráme predstavia: Lívia Michalčík Dujavová, Katarína Horňáková, hosťujúca Diana Semanová, Jakub Kuk, Andrej Palko a Martin Stolár.

Veľkú radosť má napríklad Palko, ktorý sa na divadelných doskách objavil naposledy v septembri, aj to len raz a v malej úlohe. Preto si to teraz užíval. "Odrazu som znova začal chodiť do divadla, každý deň na skúšky. A tie ma veľmi bavili,“ zdôveril sa.

Poézia v inscenácii

Ako naznačil, Čierna voda je hrou vo voľnom verši, príbehom mladých ľudí z rôznych sociálnych vrstiev, ktorí sa stretnú na kúpalisku. A potom sa ich osudy o dvadsať rokov prepoja.

"Príbeh je predvídateľný, ale tým, ako je text napísaný – striedajú sa v ňom časové roviny súčasnosti a obdobia spred dvadsiatich rokov, má krásny poetický jazyk – to pre diváka môže byť veľmi zaujímavé,“ zhodnotil Palko.

Diana Semanová a Andrej Palko v novej hre... Foto: Joseph Marčinský
Čierna voda 2 Diana Semanová a Andrej Palko v novej hre košického štátneho divadla.

Roland Schimmelpfennig je vo svojich 53 rokoch jedným z najhranejších nemeckých dramatikov súčasnosti. Po skúsenosti s prácou novinára v tureckom Istanbule vyštudoval v roku 1990 réžiu v Mníchove. Potom pôsobil v tamojšom divadle Kammerspiele ako asistent réžie a dramaturg.

Od roku 1996 píše divadelné hry, ktoré uvádzajú aj veľké divadlá v Zürichu, Berlíne, Hamburgu či vo Viedni.

Získal za ne množstvo ocenení. Pred štyrmi rokmi vydal tiež svoj debutový román s názvom Za jasného, chladného januárového rána na začiatku 21. storočia, ktorý nominovali na Cenu lipského knižného veľtrhu. Okrem písania hier sa venuje i divadelnej réžii. Žije v Berlíne.

Hru Čierna voda napísal pred šiestimi rokmi. Premiéru mala v roku 2015 a odvtedy sa s úspechom hráva v nemeckých divadlách. Autor si v nej splnil sen o svete, kde všetky sociálne, kultúrne a náboženské rozdiely odnáša voda – čierna voda letného kúpaliska, na ktorom sa stretnú dve partie mladých ľudí s rozdielnou vierou, pôvodom a majetkom. Magická noc všetky rozdiely zmazáva.

Čo sa stane po dvadsiatich rokoch? Aké sú ich svety? Dozviete sa počas predstavenia…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #divadelná hra #Štátne divadlo Košice #Čierna voda #Roland Schimmelpfennig