Vianočná mapa Bratislavy ponúka koncerty, divadlo, mini galériu v exteriéri aj svetelné inštalácie

Hoci pre pandémiu nového koronavírusu sa v centre Bratislavy nekonajú tradičné vianočné trhy, mesto pre verejnosť pripravilo Bratislavské Vianoce. Odštartovali uplynulú adventnú nedeľu a v najbližších týždne ponúknu bohatý program, ktorý bude prebiehať naživo aj v online formáte.

30.11.2020 14:19
Bratislavske Vianoce Foto:
Bratislavské Vianoce
debata

„Od prvej adventnej nedele až do nedele 20. decembra mesto v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) pripravili online Štúdio Klarisky – moderovaný program s hudobnými vystúpeniami a diskusiami so zaujímavými hosťami každú nedeľu a štvrtky. V čase online štúdia budú na Farskej ulici pred Klariskami mini vianočné trhy s ponukou výrobkov chránených dielní – Vianočná ulička,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Korben Dallas Foto: Matej Kukučka
Korben Dallas autor foto Matej Kukucka Korben Dallas

Štúdio Klarisky ponúkne každú adventnú nedeľu a štvrtok rôznorodé témy, diskusie a vystúpenia hudobných hostí ako Korben Dallas, Iva Bittová, Barbora Švidraňová či herečku Božidaru Turzonovovú s Danubius Octet Singers, ale aj mnohých ďalších. Prvá časť programu sa konala počas uplynulej adventnej nedele formou online prenosu na Facebooku. Hosťami programu, ktorý bol vysielaný naživo z Klarisiek, bol Lukáš Latinák, Anna Šišková, Daniel Pastirčák, Lucia Satinská a Ela Tolstá či skupina Tolstoys.

Počas štvrtka a nedele, vždy od 15.h do 19.h, budú na Vianočnej uličke na Farskej ulici ponúkať svoje výrobky chránené dielne.

Podujatia DPOH v exteriéri alebo s obmedzeným publikom

Ďalším bodom na “vianočnej mape” Bratislavy bude Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH), ktoré počas adventu ponúkne bohatý program. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa vianočné podujatia uskutočnia v exteriéroch, vo forme online prenosov alebo s kapacitou hľadiska 50% návštevníkov.

Pred budovou DPOH je pripravený adventný koncert herečky a speváčky Barbory Švidraňovej s kapelou – Basie Frank Band (10. decembra o 17.h), tradičnú folklórnu atmosféru Vianoc navodí vystúpenie detského folklórneho súboru Vienok (12. decembra o 17.h) a odborní lektori z ÚĽUV návštevníkom ukážu ako si vyrobiť tradičnú vianočnú ozdobu. Pre deti je pripravená na 17.decembra (o 17.h) rozprávka Kozliatka a vlk v podaní hereckej rodiny Kaprálikovcov.

Nebudú chýbať ani divadelné predstavenia, ktoré budú vysielané prostredníctvom live streamu na sociálnej sieti Facebook mesta Bratislava alebo BKIS, či priamo v DPOH s dodržaním protipandemických opatrení. Na Mikuláša zahrajú obľúbenú rozprávku Tri prasiatka (6. decembra o 14.h). S menej známymi Hviezdoslavovými textami v predstavení Časy, časy, mrcha časy… sa môžu záujemcovia zoznámiť 7. decembra o 20.h.

SĽUK predstaví tanečnú komédiu Slovenské Vianoce (12.decembra o 19.h), životopisná dráma Louise Braille o vynálezcovi písma pre nevidiciacich je naplánovaná na 14. decembra o 20.h.

V online priestore prebehne aj Čítanie slovenskej literatúry hercami z predstavení DPOH. Na Facebooku Divadla P. O. Hviezdoslava počas decembra prečítajú úryvky z diel slovenských spisovateľov herci Milo Káľ, Csongor Kassai, Henrieta Mičkovicová, Lukáš Latinák a ďalší.

Galéria pod holým nebom

Večerníčkový seriál Tresky plesky! animátorky... Foto: RTVS
Tresky plesky Večerníčkový seriál Tresky plesky! animátorky Veroniky Kocourkovej uviedla RTVS koncom minulého roka.

Podchod na Klariskej ulici ozdobí 14 vianočných vitrín s autorskými ilustráciami z pripravovanej knihy Tresky Plesky s témou zimy a Vianoc od animátorky a umelkyne Veroniky Kocourkovej. Bratislavu rozžiaria aj svetelné inštalácie na viacerých miestach. Pripravili ich v spolupráci s organizátormi podujatia Biela noc. Ulice mesta skrášľuje aj výstava reprodukcií umeleckých diel so zimnými motívmi zo zbierok Galérie mesta Bratislavy spolu s vianočne ladenou svetelnou výzdobou.

V decembri ožije nábrežie Dunaja svetelnými kresbami vizuálnej umelkyne a sochárky Niny Augustín Šoškovej. Návštevníci budú môcť na trase sledovať príbeh Dunaja, otvoria sa im nové pohľady na rieku. Od prvej adventnej nedele je osvetlený aj Starý most v štýle zimných západov slnka na Dunaji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #koncerty #DPOH #Bratislavské Vianoce