Bratislavské divadlo Nová scéna uvedie hru o migrantoch

Divadlo Nová scéna v Bratislave v spolupráci s ministerstvom vnútra po dvoch rokoch opäť pripravilo hru Domov - Kde je ten tvoj? Dráma je určená predovšetkým mladým divákom.

03.12.2020 09:00
debata

Predstavenie tejto drámy možno sledovať on-line už v piatok 4. decembra 2020 o 11. h. Po živom vysielaní, ktoré bude trvať 70 minút, bude nasledovať polhodinová beseda režiséra Svetozára Sprušanského s poverenou riaditeľkou migračného úradu ministerstva vnútra Petrou Achbergerovou.

Hra vznikla podľa úspešnej novely dánskej spisovateľky Janne Tellerovej a premiéru na Novej scéne mala už pred dvoma rokmi. Cieľom tejto drámy je propagovať humanizmus, toleranciu a porozumenie.

Hovorí o ľuďoch, ktorí pre vojnu museli opustiť domov a zvykať si na život v cudzej krajine a cudzej kultúre. V slovenských podmienkach má upozorniť tiež na naše historické skúsenosti s vysťahovalectvom, no aj na aktuálnu tému odchodu mladých ľudí za hranice.

Inscenácia pritom neponúka jednoznačné odpovede a riešenia. Kladie skôr otázky, vyzýva k premýšľaniu a empatii.

Predstavenia tejto hry na Slovensku zaznamenali pozitívny ohlas už pred dvoma rokmi. Získala si aj tých, ktorým bola prednostne určená, teda mládež staršiu ako 13 rokov – žiakov základných a stredných škôl.

Po dopoludňajších predstaveniach divadlo navyše pre školy organizovalo besedy so zamestnancami migračného úradu MV SR a osobami s udelenou medzinárodnou ochranou žijúcimi na Slovensku.

Práve osobné skúsenosti s ľuďmi, ktorým naša krajina poskytla pomoc, zaujali divákov a pomohli im vcítiť sa do situácie človeka v zložitej životnej situácii.

Zámerom inscenácie a diskusií nie je prezentácia či vnucovanie názoru na migračnú problematiku, ide skôr o emocionálnu rovinu a prezentovanie faktov o situácii v oblasti azylovej problematiky na Slovensku.

Vstupenky na podujatie si možno kúpiť na portáli https://navstevnik.online/…je-ten-tvoj/.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #divadelná hra #Divadlo Nová scéna #Janne Teller