Šéf odborov SND Branislav Bystriansky: Veci neprebehli tak, ako ich popisuje audit

O reakciu na zverejnený audit, ktorý sa konal v Slovenskom národnom divadle, sme požiadali aj predsedu odborovej organizácie Činohry SND, herca Branislava Bystrianskeho.

07.12.2020 16:29
debata

Ministerstvo kultúry zverejnilo audit hospodárenia, podľa ktorého to vyzerá na nehospodárne nakladanie s peniazmi. Už ste sa stihli s auditom oboznámiť?

Áno a považujem to za veľmi nešťastný krok, pretože procesy v divadle sa neudiali tak, ako sú v audite popísané. V audite sa spomínajú všelijaké "finančné nezrovnalosti“, ale ministerstvo jednoznačne o všetkých krokoch vedelo a odsúhlasilo ich – možno nie na papieri, ale ústne určite áno. Verejnosť si to môže vysvetľovať ako nehospodárne šafárenie, ale to nie je pravda. Bude zrejme nutné počkať si na vyjadrenie pani ministerky, keď sa oboznámi so stanoviskom vedenia SND.

V audite sa hovorí, že v čase koronakrízy sa v Národnom vyplácali odmeny a platy stúpli o desať percent.

V SND neboli platy valorizované aspoň 20, 25 rokov, na rozdiel od iných štátom platených zamestnaní. Teraz sa plat zvýšil o 13 – 14 percent "remeselným“ profesiám, ako sú osvetľovači, maskérky či kostymérky, ktorí zarábali okolo 500 – 600 eur, čo je v Bratislavskom kraji hlboko podpriemerný príjem. Hercom stúpol plat o tri-štyri percentá. Hercov je v SND len 35, celá činohra má pritom asi 150 zamestnancov a celé divadlo asi 900. Ministerstvo prisľúbilo, že peniaze na valorizáciu poskytne, generálny riaditeľ dostal ústny prísľub, že ju môže vyplatiť. Je preto nevhodné, aby nás verejnosť považovala za nejakých darmožráčov, ktorí zneužívajú peniaze.

Audit hovorí aj o neoprávnenom vyplatení Michala Vajdičku aj ako zamestnanca, aj externe jeho firme za réžiu, v Opere SND vraj vyplácali peniaze za komparz zamestnancom, ktorí to mali v pracovnej náplni.

Na Operu sa treba spýtať v Opere, čo sa týka pána Vajdičku, v tom čase nebol zamestnaný v SND ako režisér, ale ako šéf činohry a nebol ako zamestnanec platený za réžiu. Bez toho, že by som chcel niekoho obhajovať: tú prácu reálne odviedol a mimo svojej práce zamestnanca. Veci neprebehli tak, ako sú v audite pomenované.

Čo sa bude s auditom podľa vás diať ďalej?

Ja očakávam hlavne to, že sa to vysvetlí, pretože tento stav neprospieva nikomu, ani divadlu, ani ministerstvu. Národné divadlo prežilo druhú svetovú vojnu, 50. roky, 40 rokov komunizmu, ale pár nevhodných rozhodnutí môže túto inštitúciu zničiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #MK SR #audit #Branislav Bystriansky