Väčšina zamestnancov SND dostávala základnú mzdu alebo len 80 percent

Ministerstvo kultúry zverejnilo audit v Slovenskom národnom divadle, ktorý skúmal obdobie od začiatku roka 2018 do 30. júna 2020 a odhalil "závažné nedostatky“ v hospodárení. O reakciu sme požiadali povereného generálneho riaditeľa SND Petra Kováča

07.12.2020 19:42
Peter Kováč Foto: ,
Peter Kováč na archívnej fotografii z roku 2012 počas vypočutia uchádzačov o post nového generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla.
debata (2)

.

Ministerstvo kultúry zverejnilo audit, podľa ktorého SND v tomto roku k 30. 6. hospodárilo zle – ako vy osobne vnímate tento ekonomický audit, čo z neho podľa vás vyplýva?

Rozpočet SND nie je postačujúci už niekoľko rokov. Na túto skutočnosť divadlo upozorňovalo svojho zriaďovateľa už v predchádzajúcich rokoch. Každoročne sa nedostatok finančných prostriedkov vykrýval jednotlivými rozpočtovými opatreniami, t. z. jednotlivými navýšeniami, ktoré neboli zohľadnené v nasledujúcom ro­ku.

Ako poverený generálny riaditeľ ste podľa auditu dali vyplatiť zamestnancom SND príplatky k mzdám (vo výške 133 percent rozpočtu) a odmeny (vo výške až 177 percent rozpočtu), hoci v tom čase divadlo pre koronakrízu nefungovalo naplno, nehralo sa alebo len veľmi obmedzene a niektoré zložky ani len neskúšali. Prečo? Týkalo sa to všetkých zamestnancov plošne?

Nedostatok mzdových finančných prostriedkov v roku 2020 zapríčinilo viacero faktorov z predchádzajúcich rokov. Značnú časť miezd a odvodov za december 2019 (vyplácanú v januári t.r.) sme museli uhradiť už z rozpočtu na rok 2020. Táto čiastka predstavuje sumu 852 400 eur.

Nedostatok financií v r. 2019 spôsobilo najmä navýšenie robotníckych miezd, ku ktorému došlo koncom roka 2018 (RO zo dňa 3. 12. 2018). Toto navýšenie nebolo zohľadnené v rozpočte na r. 2019, čo zapríčinilo navýšenie čerpania rozpočtu o 520 800 eur. Po valorizácii v roku 2019 sa táto suma zvýšila o ďalších 52 080 eur. Celkovo ide o čiastku 572 880 eur. Najmä táto skutočnosť ovplyvnila nedostatok financií v r. 2019. SND nemalo inú možnosť, ako zaťažiť rozpočet na ďalší rok. Schválený rozpočet na rok 2020 bol síce navýšený o 10 % valorizácie priznanej v r. 2019, ale opäť neboli zohľadnené mzdy pre robotníkov. Nedostatok financií divadlo pravidelne vykrýva z vlastných prostriedkov.

Divadlo vypláca štvrťročné odmeny na základe platného mzdového poriadku SND.

Odmeny boli zamestnancom naposledy vyplatené v apríli, t. z. v marcovej výplate, za obdobie 01–03/2020, zohľadňujúce prípravu a realizáciu aktivít k stému výročiu SND. Vtedy sme ešte netušili, že divadlo bude počas roka prevažne zatvorené a zďaleka nedosiahneme predpokladané vlastné výnosy. Ďalšie odmeny sme v priebehu roka nevyplácali.

Zamestnancom sa podľa auditu pravidelne vyplácali honoráre aj za komparz, hoci túto prácu mali zahrnutú vo svojej mzde. Ako je to možné? Týkalo sa to len Opery SND?

Komparzné v SND sa vypláca v zmysle Mzdového poriadku a charakter takejto práce nie je v pracovnej náplni zamestnanca, takže nie je zaplatený za tú istú prácu dvakrát. Chyba sa stala v spôsobe vyplácania komparzného v činohre.

Niekoľkým zamestnancom Národné divadlo platilo za tú istú prácu dvakrát – raz ako interným pracovníkom a druhýkrát cez externé firmy, ktorých boli štatutármi. Ide o pána režiséra Vajdičku a pani Šajgalíkovú – ako to vysvetlíte?

V prvom prípade ide o kauzu z minulého roku, keď si p. Vajdička svoj honorár za réžiu predstavenia fakturoval na vlastnú firmu.

V druhom prípade podľa záverov auditu zamestnankyňa vykonala prácu identickú, akú má aj v pracovnej náplni napriek tomu, že graficky pripravovala tisícstránkovú publikáciu k dejinám SND. Zatiaľ jej bola vyplatená len časť honorára. Podľa záverov auditu sú to v tomto prípade nehospodárne vyplatené finančné prostriedky. Okrem toho tiež porušenie príkazu generálneho riaditeľa ohľadne čerpania neplateného voľna alebo dovolenky pri realizácii Zmluvy. Do konca roku 2020 budú prijaté opatrenia v zmysle výsledkov auditu MK SR.

Ste povereným generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla, aká je vaša osobná zodpovednosť za ekonomické prešľapy?

Štatutár organizácie zodpovedá za všetky rozhodnutia, v mojom prípade za rok 2020.

V čase, keď mnohí umelci dostali od štátu len minimálnu podporu, SND dostalo mimoriadnu covidovú pomoc vo výške až 1,5 milióna eur, zamestnancom SND ste o 10 percent valorizovali platy aj vyplácali odmeny. Ako to podľa vás bude vnímať kultúrna obec? V očiach širokej verejnosti to vrhá zlé svetlo na celú umeleckú sféru – ako sa to dá podľa vás napraviť?

V prípade, že by SND malo ročné výnosy v takej výške, ako v uplynulých rokoch – to znamená okolo 5 miliónov eur, pokrylo by náklady vzniknuté valorizáciou a tiež náklady na pohyblivé zložky mzdy. Väčšina našich zamestnancov dostávala v uplynulom období základnú mzdu alebo 80 % mzdy. SND je dlhodobo podfinancovanou organizáciou a snaha o nápravu vzniknutej situácie vyplýva aj z komunikácie so zriaďovateľom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SND