V divadle nie sme zlodeji, hovorí šéfka Činohry SND

O vyjadrenie k internému auditu, ktorý hovorí o nehospodárnom nakladaní s peniazmi v Slovenskom národnom divadle, sme požiadali aj poverenú riaditeľku Činohry SND Miriam Kičiňovú. Dezinterpretácie a fabulácie okolo auditu v Národnom divadle podľa nej ľuďom škodia.

07.12.2020 19:55
debata

„Je to interný audit, ktorý má slúžiť ako prepojenie medzi Národným divadlom a jeho zriaďovateľom – ministerstvom kultúry,“ podotkla šéfka činohry DND Miriam Kičiňová. Myslím si, že v obidvoch týchto inštitúciách sú kompetentní ľudia, ktorí dokážu vyhodnotiť odstrániteľné nedostatky, ktoré audit našiel, aj nájsť dlhodobé riešenia pre tie nálezy, ktoré sa ukazujú ako systémový problém – ako je napríklad nastavenie rozpočtu, mzdové smernice, základná finančná kontrola a jej vykonávanie etc., dodala.

Šéfka Činohry nepovažuje za šťastné, že takýto dokument, ktorý obsahuje citivé údaje osôb, je bez kontextu dostupný verejnosti bez toho, aby prešiel diskusiou medzi zriaďovateľom a divadlom. „Nádejam sa, že k nej dôjde. Takto voľne dostupný materiál bez detailov vytvára dohady, nepresnosti a fabulácie, ktoré škodia,“ zdôraznila Miriam Kičiňová.

Následné dezinterpretácie dostávajú mnohých zamestnancov podľa jej slov do prekérnej situácie. „Aj po práci na 80 %, aj po odohratí premiér, skúšobných procesoch atď. sa javia v očiach bežnej verejnosti ako akýsi verejný nepriateľ alebo zlodej. Čo nie je pravda,“ podotkla riaditeľka Činohry SND. Informácie bez kontextu vyvolávajú podľa nej nesprávny naratív o zbytočnej pozícii umelca, o nepochopenej pozícii technického či administratívneho zamestnanca v Činohre SND či o vzťahoch medzi externými spolupracovníkmi divadla a internistami.

Činohra podľa Kičiňovej pracovala, pracuje a vykonáva zodpovedne svoju službu, ktorou je tvorba umeleckých diel, hranie inscenácií, vzdelávanie a spolupráca s inými zahraničnými inštitúciami. „Svedčia o tom naše premiéry, naše streamy a naša komunikácia s divákom, kvalita repertoáru,“ dodala riaditgeľka Činohry SND Miriam Kičiňová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND