Bábkové divadlo na Rázcestí pripomenie aké dôležité je hrať sa

Bábkového divadla v Banskej Bystrici sa BDNR funguje už šesťdesiat rokov. Aj preto sa v repertoári objaví už túto nedeľu 13. decembra klauniáda Hra od Jozefa Mokoša.

12.12.2020 17:00
Hra-9 Foto:
Klauniáda o dvoch lenivých kocúroch a jednej šikovnej myši sa pohráva s hrou a s hraním sa.
debata

Jozef Mokoš patril k ľuďom, ktorí formovali Krajské bábkové divadlo v 60. – 80. rokoch 20. storočia. Spočiatku v ňom pôsobil ako herec, potom ako dramaturg, režisér, umelecký šéf a riaditeľ. Hru tvorivý tím v 70. rokoch považoval za opodstatnenú pri tvorbe pre deti a mládež. Pri jej naštudovaní si zvolili líniu hravej dramaturgie. Na tento odkaz sa Bábkové divadlo na Rázcestí rozhodlo nadviazať.

Inscenácia Hra mala 30. októbra svoju online premiéru. Stalo sa tak po prvýkrát v histórii Bábkového divadla na Rázcestí. Keďže je divadlo autentickou záležitosťou, uvádzame predstavenie premiérovo aj v divadelnej sále.

Klauniáda o dvoch lenivých kocúroch a jednej šikovnej myši sa pohráva s hrou a s hraním sa. Režisér Marián Pecko inscenovaním zdôrazňuje fakt, že hravosť je v živote dieťaťa, dospelých, človeka mimoriadne podstatná. Príbeh o chytaní myši Terky dvomi kocúrmi – Mrculíkom a Hasprčkom je v mnohých situáciách na hrane nebezpečenstva. Tie však vyúsťujú do scén, pri ktorých sa hranie mení na groteskné, nepochopiteľné a súčasne plné fantázie, a to i vďaka pohybovej spolupráci s Filipom Hajdukom. K tejto atmosfére prispieva hudba Róberta Mankoveckého, rozvíjajúca hravosť a tvorivosť na javisku.

V Hre účinkujú v postave myši Terky Anna Hajduková,Ivana Kováčová ako kocúr Mrculík, Andrej Polakovič ako kocúr Hasprčko a televíznu hlásateľku stvárňuje Mária Šamajová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí