Roth o Richardovi III.: Je to spratek, ale takých máme veľa i dnes

V jedinej slovenskej premiére tohtoročných Letných shakespearovských slávností presvedčí divákov o svojom talente a divadelnosti herec Robert Roth.

01.07.2011 12:23
Robo Roth Foto:
Herec Robo Roth stvárni Richarda III. v rovnomennej hre v rámci Letných shakespearovských slávností.
debata

V historickej hre, ktorou odštartuje mesačný divadelný maratón venovaný veľkému dramatikovi, stvárnil hlavnú postavu – krvilačného netvora a manipulátora Richarda III.

„Je to taký spratek, dovoľuje si, ale hlavne je mu to dovolené, takže prečo by som si nedovoľoval. Keď ma nezastavia a kým ma nezastavia, tak si budem dovoľovať,“ komentoval pre TASR svoju úlohu a svojské stvárnenie Roth. Podľa neho môže hra, ktorú najslávnejší dramatik všetkých čias napísal niekedy koncom 16. storočia, povedať veľa aj dnešným divákom.

Shakespeare v postave fyzicky i duševne postihnutého Richarda, vojvodu z Gloucesteru, vytvoril prototyp ľudského netvora, ktorý baží po moci. Roth je presvedčený, že takéto postavy nechýbajú ani v reálnej prítomnosti.

„Veď denne sa stretávame s takými ľuďmi na úradoch, hlavne štátnych. Pár metrov v susedstve hradu takých sedí možno 150, ktorí sa vám usmievajú do tváre a hovoria evidentné lži a my tým trpíme v štvorročných obdobiach,“ komentoval aktuálnosť hry člen Činohry SND.

Robo Roth na Shakespearovi obdivuje najmä fakt, že písal o ľuďoch a témach, ktoré sú večné. „Tie veci, ktoré sa dejú v jeho hre, sa dejú aj dnes, len možno v sofistikovanejšej forme a v rukavičkách. Takýchto Richardov je tu vypustených mrte! Akurát nemajú možno tú číslovku za menom,“ dodal.

Premiérová hra 11. ročníka Letných shakespearovských slávností – Richard III. otvorí podujatie 3. júla o 20.30 na nádvorí Bratislavského hradu. Diváci si inscenáciu, v ktorej sa predstaví 24 českých a slovenských hercov zo siedmich divadiel, môžu vychutnať do 15. júla.

debata chyba