Divadelná Nitra oslávi dvadsiatku

Divadelná Nitra oslávi na jeseň dvadsiatku. Jubilejný ročník najväčšieho divadelného festivalu na Slovensku privíta špičkové európske súbory. Konať sa bude od 23. do 28. septembra v Nitre. V záhlaví má podtitul (Ne)prezraď svoje tajomstvo, ku ktorému sa budú viazať aj uvádzané inscenácie.

06.07.2011 09:00
Záber z predstavenia Napichovači a lízači. Foto:
Slovensko bude na festivale zastupovať aj predstavenie Napichovači a lízači
debata

„Za historický úspech možno pokladať trojročný grant z Európskej únie, z nového programu Festivaly Výkonnej agentúry pre vzdelávanie, audiovizuálnu oblasť a kultúru. Vybrali nás spomedzi viac ako siedmich stoviek záujemcov. Divadelnú Nitru to posunulo do spoločnosti takých festivalov ako Festival d'Avignon, Holland Festival Amsterdam či Kunstenfestival­desarts Brusel,“ povedala riaditeľka medzinárodného festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová.

Spomenula, že boli roky, keď festival zápasil s existenčnými problémami. Nedostatok financií patrí podľa nej k nevýhodám nezávislého projektu. „Pod nedostatok finančných prostriedkov sa neraz podpísala aj kultúrna "gramotnosť“ politikov," vysvetlila Darina Kárová.

V hlavnom programe, ktorý je žánrovo aj druhovo pestrý, je ich zatiaľ dvanásť – osem zo zahraničia. Pokiaľ ide o zahraničné súbory, číslo 8 nemusí byť definitívne. Festival otvorí hra Doroty Maslowskej Medzi nami v pohode, ktoré s TR Waršava naštudoval režisér Grzegorz Jarzyna.

Po dlhšej prestávke zavítajú do Nitry divadlá z Veľkej Británie, Francúzska a Litvy. Po prvý raz príde na Slovensko svetoznámy súbor Forced Entertainment zo Sheffieldu. Predstaví sa hororovo ladeným road threatre movie Prázdny príbeh s prvkami čierneho humoru. Slovenskú premiéru bude mať aj Le Theatre des Lucioles z Rennes. Oceňovaný herec a režisér Marcial Di Fonzo Bo a režisérka Elise Vigierová prídu s hrou Rafaela Spregelbudra Paranoja. Bonbónikom bude Jelení dom. Činoherno-tanečná inscenácia o smrti, realite vojny a rodinnej tragédii s podaní Needcompany a Salzburger Festspiele z Bruselu.

Autorsky prepracovanú klasiku – Gorkébo Na dne – privezie Divadlo Oskarasa Koršunovasa z Vilniusu. Divadlo komedie z Prahy uvedie Weissensteina. Dramatizáciu prózy Johannesa Urzidila o mužovi s veľkým pocitom viny a malou schopnosťou prijímať šťastie v réžii Davida Jařaba. Maďarského režiséra Róberta Alföldiho už návštevníci Divadelnej Nitry poznajú. Tentoraz príde so Speerovými Poľovníckymi scénami z Dolného Bavorska, ktoré naštudoval v Národnom divadle v Budapešti. Viacnásobný držiteľ Zlatej masky za réžiu Kama Ginkas vytvoril v Moskovskom divadle mladého diváka originálnu a aktuálnu Médiu. Koláž z textov Senecu, Jeana Anouilha a poézie Josifa Brodského patrí k vrcholom festivalu.

„Musel som sa nútiť, aby som bol pozorný divák. Môj výber slovenských inscenácií je subjektívny. Vybral som tie, ktoré považujem za vhodné pre porovnanie so zahraničnou tvorbou,“ povedal Rastislav Ballek, režisér a kurátor výberu slovenských zástupcov na festivale. Do konfrontácie poslal nitrianske Divadlo Andreja Bagara s Weskerovou Kuchyňou, Divadlo SkRAT a hru Napichovači a lízači, Slovenské komorné divadlo Martin s Hollého Kubom (remake) a Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre s Johnsonovým Absolventom.

Za predchádzajúcich devätnásť ročníkov uviedla Divadelná Nitra v hlavnom programe takmer tri stovky inscenácií: 174 zahraničných z 30 krajín a 130 slovenských. Ak sa k inscenáciám pripočíta aj 44 významných pracovných podujatí, 1 189 akcií sprievodného programu, 74 výtvarných podujatí a 105 premietnutých filmov, vznikne jej plastickejší obraz.

debata chyba