Ako si na Štefana Kožku spomínajú kolegovia a kamaráti?

Za hercom, ktorý v pondelok podľahol ochoreniu COVID-19 smútia kolegovia i jeho známi. Čo o ňom povedali?

15.12.2020 12:30
debata (6)
Štefan Kožka v bratislavskom Divadle Aréna pri... Foto: TASR
Štefan Kožka Štefan Kožka v bratislavskom Divadle Aréna pri príležitosti premiéry hry Lulu v septembri 2016.

„Milý môj Števko, budeš nám veľmi chýbať. Prosím odpočívaj tam hore v pokoji,“ odkázala na Facebooku Štefanovi Kožkovi herecká kolegyňa Petra Polnišová zo seriálu Horná Dolná.

V pondelok večer sa rozšírila správa o náhlom úmrtí známeho slovenského televízneho, filmového, ale najmä divadelného herca a režiséra. Správu potvrdila aj Ingrid Fašiangová, riaditeľka Divadla Nová scéna, kde Štefan Kožka pôsobil tri dekády.

V divadle už minulý týždeň vedeli, že herec má zdravotné problémy. Minulý týždeň ho pozitívne testovali na COVID-19 a v jeho prípade išlo o ťažký priebeh choroby.

"Odchod člena hereckého súboru do hviezdneho neba je pre divadlo vždy veľkou stratou nielen ľudskou, ale aj umeleckou. Pán Kožka stvárnil v Divadle Nová scéna počas svojich tridsiatich rokov pôsobenia množstvo skvelých postáv, väčšinou tragikomických, takých, akými bol naplnený aj jeho vlastný život.

Kvôli jeho ochoreniu na COVID 19 sa včerajšie plánované predstavenie Iago, v ktorom stvárnil postavu senátora Bradyho, neodohralo… Netušili sme, že žiaľ už svoje role na javisku ani v živote neodohrá. Pomyselný aplauz nech znie na jeho poslednej ceste," uviedla pre Pravdu riaditeľka divadla. „Rodine Štefana Kožku, jeho priateľom a blízkym vyjadrujeme hlbokú sústrasť,“ doplnila.

Za hercom smútia aj ďalší kolegovia. „Bol to môj kamarát, mal som ho veľmi rád,“ uviedol pre Pravdu jeho herecký kolega Vladimír Jedľovský, herec Divadla Jána Palárika v Trnave.

„Je mi veľmi ľúto, že ho postihla táto choroba, všetkým blízkym želám to najlepšie,“ povedal herecký kolega z Divadla Nová scéna Marián Slovák.

Mnohí herci vzdávajú Štefanovi Kožkovi hold na sociálnych médiách. Marek Majeský spomína na predstavenie P. O. Enquista Noc tribádok/lesbičiek, ktoré hrali na Malej scéne STU.

„V postave Augusta Strindberga si bol famózny! Ďakujem, budeš chýbať, tata,“ napísal herec na Instagrame. „Som šokovaná, smutná. Je mi to veľmi ľúto. Odpočívaj v pokoji, Števko,“ napísala zase Zuzana Vačková.

Štefan Kožka v erotickej komédii Hviezdoslav v... Foto: SITA
Štefan Kožka Štefan Kožka v erotickej komédii Hviezdoslav v sexshope v októbri 2011.

Štefan Kožka sa narodil 11. augusta 1954 v Trenčíne a divadlu sa venoval už od základnej školy. Po skončení štúdia herectva na bratislavskej Vysokej škole múzických umení sa v roku 1977 stal členom Divadla pre deti a mládež v Trnave.

V roku 1988 prešiel do Poetického súboru v Bratislave, ktorý sa neskôr zlúčil s divadlom Nová scéna, kde účinkoval v desiatkach inscenácií. V známom muzikáli Fidlikant na streche (2007) alternoval hlavnú postavu s hercom Mariánom Slovákom.

Diváci mohli Štefana Kožku vidieť v divadelnej kriminálnej komédii Šialené nožničky (2010), v hre Ešte jeden do partie (2010) alebo v pôvodnom slovenskom muzikáli František z Assisi (2010). Realizoval sa aj ako režisér, pod jeho taktovkou vznikli muzikály Hair (2003), Muzikálový sen (2011), Cigáni idú do neba (2012) či HairSpray (2014).

Štefan Kožka je známy aj z mnohých televíznych a filmových projektov. Pred kamerou začínal už ako 13-ročný, vo filme Rok na dedine. Zahral si v slávnych seriáloch Tisícročná včela či Alžbetin dvor, v komédii Sladké starosti, vo Fontáne pre Zuzanu 2 či v dráme Zurvalec.

Niekoľko sezón sa s ním diváci stretávali na obrazovkách Markízy v seriáli Horná Dolná, kde hral veterinára Jána Chalupku. Je známy aj z mnohých ďalších televíznych projektov, ako Záchranári, Priateľky, Odsúdené, Ako som prežil, Búrlivé víno.

Vlani pri príležitosti 65. narodenín povedal: „Ja prijímam každú rolu s pokorou a zodpovednosťou urobiť ju čo najlepšie – blízko k človeku a divákovi, aby mala svoje človečenstvo.“

Štefan Kožka na doskách Divadla Nová scéna v...
Štefan Kožka ako rozprávač v muzikáli Pokrvní...
+1Štefan Kožka v predstavení Mata Hari ako manžel...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #úmrtie #Štefan Kožka