Ondrej Šoth odchádza z pozície generálneho riaditeľa SND

Ondrej Šoth svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že chce odchodom prispieť k upokojeniu situácie, ktorá vznikla okolo SND.

21.09.2011 09:55 , aktualizované: 18:20
Šéf SND,Ondrej Šoth Foto:
Ondrej Šoth na poste generálneho riaditeľa SND končí.
debata

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Ondrej Šoth požiadal v utorok 20. septembra o uvoľnenie z funkcie. Na tlačovej konferencii to uviedol minister kultúry Daniel Krajcer s tým, že jeho žiadosť akceptoval. Zároveň od štvrtka vymenoval do tejto funkcie Milana Vajdičku, doterajšieho technicko-prevádzkového riaditeľa. „Pán Šoth je špičkový umelec, ktorého prínos pre slovenskú kultúru je nespochybniteľný. Zároveň verím, že moje rozhodnutie ukončí kontroverzné a negatívne diskusie, ktoré sa niekoľko mesiacov spájajú s našou prvou divadelnou scénou,“ podotkol minister.

Šoth tento svoj krok odôvodnil tým, že chce prispieť k upokojeniu situácie, ktorá vznikla okolo SND a chce sa plne sústrediť na svoju umeleckú činnosť. MK v čo najkratšom čase vypíše výberové konanie na generálneho riaditeľa divadla.

Kreslom generálneho riaditeľa Ondreja Šotha s najväčšou pravdepodobnosťou otriasla finančná kontrola ministerstva kultúry, ktorá v divadle zistila vážne pochybenia, nehospodárne nakladanie s verejnými financiami, porušenie siedmich zákonov a pracovného poriadku.

SND podľa kontroly neefektívne minulo viac ako 436-tisíc eur. Vyplýva to zo správy o výsledku kontroly, ktorú má Pravda k dispozícii.

Neefektívne hospodárenie divadla sa ukázalo aj pri príprave viacerých podujatí. Keď sa divadlo vo februári pripravovalo na Krištáľový ples, Šoth vyhlásil, že SND do toho nedáva „ani korunu“. Všetky akcie, ktoré sa konajú v divadle, okrem inscenácií, mali podľa neho platiť sponzori. Kontrola však zistila opak. „Vynaložené finančné prostriedky na organizovanie Krištáľového plesu boli z vlastných príjmov SND,“ píše sa v správe. Pri príprave divadelných predstavení SND zase prekračovalo stanovené finančné limity, pričom režisérov za toto predraženie nepostihovalo. Finančný strop nedodržal ani Šoth, ktorý jedno sporné baletné dielo sám režíroval.

Finančnú kontrolu do SND poslal Krajcer v polovici mája. Skúmala obdobie od mája 2010 do konca apríla tohto roku. Divadlo vznieslo proti výsledkom množstvo pripomienok, niektoré boli akceptované.  Krajcer pripomenul, že v tejto súvislosti je podaných niekoľko trestných oznámení, takže túto otázku už riešia orgány v trestnom konaní. MK preto nevidí na podávanie ďalších trestných oznámení dôvod. „Za výsledkami kontroly zo strany nášho odboru si stojíme,“ zdôraznil.

Šoth nastúpil do funkcie generálneho riaditeľa SND 3. mája minulého roka. Na túto pozíciu ho navrhla 11-členná výberová komisia ako najlepšieho z deviatich kandidátov. Výberové konanie sa uskutočnilo v marci, pričom bolo druhým v poradí, keďže z prvého v decembri 2009 nevzišiel podľa komisie žiaden vhodný kandidát.

debata chyba