Reality snov: príbehy, emócie, irónie

Nič o vás neviem, čo máte nové? Pýta sa matka s očami upretými na televíznu obrazovku. A vy viete, že odpoveď nebude nikdy dosť dobrá na to, aby ju skutočne chcela počuť.

22.09.2011 16:00
Marianna Mackurová, Jana Oľhová a Nina Müller v... Foto:
Marianna Mackurová, Jana Oľhová a Nina Müller v pôvodnej hre Jany Juráňovej Reality snov.
debata

Spisovateľka a autorka divadelnej hry Reality snov Jana Juráňová rozohráva mediálnu hru v (o) rodine, ktorú tvorí matka, jej dve dcéry a sestra Božka. Vzťahy medzi ženami, ich vzájomná komunikácia, povedané i zamlčané veci sú jednou z tém novej divadelnej hry, ktorá mala premiéru uplynulú nedeľu 18. septembra v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici. V réžii Ivety Škripkovej druhá línia inscenácie – mediálna realita, filmy, seriály, správy či politické diskusie – sa dá len ťažko oddeliť od tej rodinnej.

Manželstvá Šehrezád, budúce prvé dámy a Veľké Sestry sa stretávajú v malom byte osamelej matky. Robia jej spoločnosť a chránia ju pred každodennou realitou. Ponúkajú pohľad na život všetkých možných (ne)známych, aby ju ochránili pred tým vlastným. Zabezpečujú akú-takú istotu, že obľúbený seriál dnes v telke zase pôjde, keď už nie je isté ani to, či sa jej dcéry nerozvedú. Dcéry zatiaľ chodia mame variť, upratovať, nakupovať a skrývať pred ňou svoje životy. Najmä manželstvá, ktoré sa z happy endov zmenili na neverending stories o domácich prácach či zachraňovaní manželov.

Inscenácia Reality snov otvorila divadelnú sezónu Bábkového divadla na Rázcestí. Hlavnú postavu matky stvárnila hosťujúca herečka martinského divadla Jana Oľhová, jej dcéry – Marianna Mackurová a Nina Müller. Scéna Miriam Struhárovej presviedča, že pred televíznymi obrazovkami sa nedá ukryť a že aj naše životy môžu byť pre niekoho iba (ne)zvládnutou reality šou.

Jana Juráňová písala Reality snov na mieru pre Bábkové divadlo na Rázcestí a možno aj preto herečkám padli úlohy ako uliate. Celá hra zase padne do lona publika, ktorého sa nenútene pýta, čo vlastne vie o „ženách farmárov“, čo o svojich dcérach a čo o sebe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba