Zakiluj ma vtipne!

Hru Viliama Klimáčka Odyseus chatuje s bohmi, Hamlet hrá playstation, Raskoľnikov číta komiks inscenovali už vlani v programe talianskeho festivalu modernej drámy. Po roku ju Klimáček uviedol vo svojom domovskom divadle GUnaGu. Upravenú, skrátenú a pod názvom Veľká kilovačka na námestí Billa Gatesa. Odyseus, Hamlet aj Raskoľnikov zmizli a Veľkej kilovačke vládnu len postavy z komixovej série Sandman.

27.09.2011 08:00
Eva (Zuzana Mauréry) trávi bezsenné noci... Foto:
Eva (Zuzana Mauréry) trávi bezsenné noci chatovaním so zvláštnymi ženami a rozvíjaním svojho alkoholizmu.
debata

Eva (Zuzana Mauréry), ktorá nemôže spať, trávi hodiny svojho bezsenného života rozvíjaním alkoholizmu a chatovaním so zvláštnymi ženami: Smrťou (Barbara Kelíšková), Túžbou (Jana Bútorová), Delíriom (Zuzana Šebová) a Nickou (Roman Pomajbo). Prvé tri sú komixové postavy z rodiny Večných, štvrtá jej manžel, ktorý ju opustil, na diaľku však roky pozoruje jej život. Keď z chatu vyplynie, že Eve ide o život, pokúsi sa ju zachrániť. Napravovať staré chyby však ide veľmi ťažko aj v reálnom živote. O to horšie v živote hemžiacom sa rozmarnými komixovými postavami na čele so Sandmanom (Vlado Kittner) a riadenom nie vždy spravodlivými zákonmi počítačových hier.

Prepletením svetov komixov, reality a anonymného internetového prostredia sa autorovi i režisérovi Klimáčkovi podarilo úplne zbaviť dejových obmedzení. Dve alkoholičky tu trénujú pevnú vôľu kloktaním whisky, ľudský život sa ako v počítačovej hre zachraňuje na trikrát, v priamom prenose sa deje chatový dialóg sprevádzaný emotikonmi, postavy sa v čase vracajú k zlomovým momentom. To všetko vedie k nečakaným a samozrejme mimoriadne vtipným situáciám, ktoré sú podporené vydarenou vizuálnou stránkou. Dynamická scéna Petra Janků ponúka možnosť rýchlej premeny priestorov z kúpeľne v Evinom byte na priestory ordinácie či letiska a kostýmy Renáty Ormandíkovej výborne vystihli komixové postavy. Škoda, že zo všetkého menovaného cítiť rutinu a hru na istotu divákovej priazne.

Veľká kilovačka je inscenáciou, ako to už v divadle GUnaGU býva, vtipnou. Divák je často doslova atakovaný situačnou a slovnou komikou, ktorú inscenácii dodávajú najmä Zuzana Šebová a Zuzana Mauréry. Chýba jej však pridaná hodnota, ktorá by ju premenila na viac, ako len na ďalšiu vtipnú inscenáciu. Stavanie na istotu fungujúceho humoru je však už dlhodobejším postojom tohto divadla a zdá sa, že tvorcovia inú cestu ani nehľadajú. Veľká kilovačka na námestí Billa Gatesa je skrátka ďalšia spomedzi inscenácií divadla, ktoré predpokladajú, že Odyseus, Hamlet a Raskoľnikov nie sú pre jeho divákov dosť cool. Je to však naozaj tak?

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Viliam Klimáček: Veľká kilovačka
scéna: Petra Janků
kostýmy: Renáta Ormandíková
hudba: Slavo Solovic
hrajú: Roman Pomajbo, Zuzana Mauréry, Zuzana Šebová, Barbara Kelíšková, Jana Bútorová, Vlado Kittler
premiéra: 24. september, Divadlo GUnaGU, Bratislava

© Autorské práva vyhradené

debata chyba