Verdiho Otello a Nabucco sa vracajú

Opery Giuseppe Verdiho boli populárne už v čase svojho vzniku. Mnohé z nich patria k hitom svetových operných scén dodnes. Dve z nich - Otello a Nabucco - budú mať v piatok 21. októbra premiéru. Shakespearovou hrou inšpirovanú tragickú drámu benátskeho vojvodu o žiarlivosti a zrade pripravila Opera Slovenského národného divadla v Bratislave. A jednu z najhranejších Verdiho opier, v ktorej spracoval príbeh zo Starého zákona, naštudovalo Štátne divadlo Košice.

21.10.2011 07:00
Dalibor Jenis ako Jago a WeiLong Tao ako Otello... Foto:
Dalibor Jenis ako Jago a WeiLong Tao ako Otello vo Verdiho opere Otello v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave.
debata

„Vo Verdiho Otellovi sú, samozrejme, aj veľké impozantné scény. Pre mňa je to však v prvom rade komorná dráma troch ľudí. Otello, Jago a Desdemona bojujú s vášňami, zákernosťou a prízemnou ľudskou zlobou,“ vysvetlil český režisér Josef Průdek, ktorý populárne dielo naštudoval v Opere SND. „Čakal som veľmi dlho, vlastne celý život na tento titul. Človek musí dozrieť, aby pochopil zmysel intríg a zla, ktoré sú v tejto opere viac ako prítomné,“ povedal dirigent Ondrej Lenárd.

„Verdi pôvodne uvažoval, že operu nazve Jago. On je totiž Mefistom tohto diela,“ povedal renomovaný barytonista Dalibor Jenis. V alternáciách sa v postave Jaga predstavia Zoltán Vongrey a Sergej Tolstov. „Som rada, že režisér neurobil z Desdemony cukríkovú blondínu. Som temperamentná žena a taká podoba hrdinky by sa mi len ťažko robila,“ spomenula sólistka Opery SND Adriana Kohútková. Desdemonu alternuje s Evou Hornyákovou a Evou Šuškovou. „Otello je generál, ktorý vybuchuje zlosťou. Medzi bielymi jediný čierny muž. Bolo náročné nájsť správnu mieru vyjadrenia jeho emócií,“ dodal Michal Lehotský. Alternantmi sú Ernesto Grisales a WeiLong Tao.

Nabucco sa vracia sa javisko Štátneho divadla po piatich rokoch. „Nie je to historická opera. Je tam veľmi málo klasických dialógov, ale na druhej strane to nie je ani oratórium. Jednoducho je to spracovaný príbeh z Biblie, ktorý má diváka prinútiť zamyslieť sa. A ja sa ako režisér na to pozerám rovnako. Bude to Nabucco taký, ako si ho možno predstavoval Verdi,“ povedal hosťujúci český režisér Václav Vězník. Nabucco bude podľa neho hitom. Ako dirigent inscenáciu naštudoval Jakub Žídek.

„Nabucco je postava taká nádherná, že pre mňa ako speváka nikdy nestráca čaro. Stále sa tam dá nájsť niečo nové, stále je tu iný režijný či dirigentský pohľad,“ povedal Richard Hann, ktorý Nabucca spieval už 450 ráz. Postavu alternuje s Ludovicom Kendim.
Oba tvorivé tímy veria, že ich interpretácie Verdiho nesmrteľným opier sa budú divákom páčiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba