Ôsmy svetadiel konečne dorazil do Bratislavy

Na muzikál s piesňami skupiny Elán sa čakalo poriadne dlho. Najskôr fanúšikov navnadila talentová súťaž Elán je Elán, ktorej víťazov mali čakať práve jeho hlavné úlohy. To však bolo ešte v roku 2008 a odvtedy sa o muzikáli (ani o finalistoch spomínanej televíznej šou) veľa nehovorilo.

31.10.2011 12:00
Bratislava sa dočkala muzikálu s piesňami... Foto:
Bratislava sa dočkala muzikálu s piesňami kapely Elán. Ôsmy svetadiel mal na Novej scéne slávnostnú premiéru v sobotu.
debata

Dnes je muzikál Ôsmy svetadiel z dielne režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka konečne na svete a po nadšene prijatej premiére v pražskom Divadle Kalich sa tento víkend predstavil aj bratislavskému publiku. A hoci sa v ňom napokon hviezdy šou Elán je Elán neuplatnili, o mladé talenty v ňom núdza rozhodne nie je.

Ôsmy svetadiel je presne taký, ako hity skupiny, ktorá za ním stojí. Svižný, nenáročný a ambiciózny. Napriek tomu, že niektoré jeho ťažiskové piesne majú už 30 rokov, jednoznačne bojuje predovšetkým o mladé publikum – či už obsadením, úpravou piesní, alebo samotným dejom, ktorý je len jednoduchým rámcom spájajúcim jednotlivé spevácko-tanečné čísla do veľkého atraktívneho celku.

Ústrednou postavou je študentka matematiky Jana (alternujú ju Nela Pocisková, Miroslava Partlová a Dominika Richterová), ktorá je v zajatí svojho bohatého a patrične arogantného priateľa Erika. Do života jej vstúpi drzý čašník Tomáš (Peter Makranský/Tomáš Majláth/David Hartl), ktorý je ňou od prvého stretnutia celkom očarený, a tak sa rozhodne napriek všetkým prekážkam získať jej srdce. Jana síce od začiatku cíti k nemu rovnaké sympatie, problém však nastáva vo chvíli, keď sa Erika začnú nepochopiteľne zastávať jej vlastní rodičia. Napokon sa ukáže, že ak by sa Jana chcela rozhodnúť podľa svojho srdca a stretávať sa s Tomášom, ublížila by tak svojmu malému bratovi, ktorý bez Erikovej finančnej pomoci pravdepodobne podľahne závažnej chorobe. Zdá sa, že jedinou možnosťou je zázrak v podobe ôsmeho svetadielu – bájneho miesta, kde sa všetky problémy vyriešia a každý nájde svoj pokoj.

I keď ústredná zápletka Ôsmeho svetadielu vyzerá pochmúrne, muzikál taký ani zďaleka nie je. Využíva atraktivitu mladých priebojných hercov v pestrých kostýmoch a vizuálnu šou dopĺňajú efektné svetelné panely, vďaka ktorým všetko vyzerá ako v prvotriednom videoklipe. No muzikál, samozrejme, prvom rade ťaží z nesmrteľnosti piesní skupiny Elán, ktoré ešte nikdy neboli také dlhé.

Muzikál Ôsmy svetadiel sa určite nechce uchádzať o post najkvalitnejšej či najoriginálnejšej divadelnej produkcie – ani nemusí. Nepochybne totiž dosiahne úspech oveľa hmatateľnejší – úspech u širokého publika, ktoré bude tvoriť aj mnoho takých, čo do divadla bežne nechodia. Elán je skrátka Elán a zrejme neexistuje nič, pod čo by sa jeho členovia podpísali a Slováci či Česi by o to neprejavili enormný záujem.

Len do konca tohto roka by sa na bratislavskej Novej scéne mal Ôsmy svetadiel predstaviť zhruba tridsaťkrát. Okrem už spomínaných hercov v ňom účinkujú napríklad aj Patrik Vyskočil, Dušan Cinkota, Marta Potančoková či dokonca Thomas Puskailer známy z talentovej šou SuperStar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba