Noc divadiel prenikla aj do rozhlasu

Na hry máme celú noc. Pod týmto mottom sa odohrá v sobotu 19. novembra druhá Noc divadiel na Slovensku. Tridsaťjeden divadelných súborov v deviatich mestách ponúkne množstvo netradičných zážitkov. S tvorivosťou a fantáziou v hlavnej úlohe. Často nebude treba sedieť v hľadisku, počas Noci divadiel si totiž možno v niektorých divadlách aj poležať, zaimprovizovať na scéne, fotografovať sa medzi kulisami, vyskúšať si hru s bábkami, tanec s nožnicami či tvorbu kostýmov.

17.11.2011 14:00
V Radošinskom naivnom divadle v Bratislave bude...
V Radošinskom naivnom divadle v Bratislave bude režisér Juraj Nvota viesť prvú čítaciu skúšku novej Štepkovej hry Šťastné konce.
debata

„Podujatie sa rozrastá. Divadelníci z celého Slovenska ho vnímajú ako zaujímavú akciu, ktorá ich navzájom prepája, ale aj netradičným spôsobom spája s divákmi,“ povedala Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý je koordinátorom podujatia.

Noc v rodnej obci Jozefa Kronera
Sen o prebudenej Bystrici spojil šesť banskobystrických divadiel. „Spoločným motívom bude perina, hoci v každom divadle s ňou budú pracovať inak,“ prezradila riaditeľka Divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici Zuzana Hájková. Návštevníkov čaká aj krotenie duchov, tanec s nožnicami či úryvok z drámy.

Aj štyri košické divadlá spoja sily, svoje programy zavŕšia lampiónovou púťou a varením vína. Dve divadlá na jednej trati – tak nazvali svoj program dva žilinské súbory. Bábkové divadlo a Stanica Žilina-Záriečie. Vyvrcholiť má zážitkovým večerom pod jednou strechou. Do Noci sa zapoja aj divadlá vo Zvolene, v Prešove, Nitre, a Trnave.

Slovenské komorné divadlo Martin prenesie Noc divadiel do Staškova, rodnej obce Jozefa Kronera. Uvedie inscenáciu August na konci Ameriky so Zuzanou Kronerovou v hlavnej úlohe. A potom sa bude udeľovať Cena Jozefa Kronera.

Výpravy do zákulisia
Najviac súborov bude pozývať na divadelné scény v Bratislave. Biele divadlo, Bábkové divadlo aj Divadlo Ludus ponúkajú dobrodružné výpravy pre najmladších divákov. Dezorzovo lútkové divadlo sa chce prihovoriť filmom Posledná maringotka, inscenáciou Johanes Faust a po polnoci sa možno fotografovať so storočnými marionetami.

„Minulý rok sme čítali listy, čo sme dostali od našich divákov. Tento rok ich pozveme na prvú čítaciu skúšku mojej novej hry s režisérom Jurajom Nvotom. Pôvodne mala názov Staré lásky, ale zistil som, že tak nazval jednu zo svojich hier Viliam Klimáček. Zmenil som preto názov na Šťastné konce,“ komentuje program Noci v Radošinskom naivnom divadle Stanislav Štepka. Po skúške príde na rad dokumentárny film … a já, Katarína Kolníková, na záver nočné stretnutie tretieho druhu – aj s pagáčmi a radošinským vínom.

Divadelné Štúdio 12 využilo Noc divadiel na slávnostnú prezentáciu knihy Príbeh Divadla bez domova, ktorá je voľným rozprávaním spisovateľky a zakladateľky DBD Uršule Kovalyk o vzniku tohto komunitného divadla. Na svoje si prídu aj fanúšikovia slam poetry, keď pokročilý večer oživí poézia Strunu, Vlada Jančeka a Paľa Čejku.

Divadlo Nová scéna pripravilo premiéru kaleidoskopu najúspešnejších šlágrov, ktoré odzneli v jeho sále, pod názvom Muzikálový sen.

Pridá sa aj rozhlas
Do európskeho divadelného sviatku, ktorý si už našiel svojich fanúšikov v Rakúsku, Bosne a Hercegovine, Chorvátsku, Čiernej Hore, Slovinsku i Srbsku, sa zapojil aj Kultúrny inštitút Maďarskej republiky v Bratislave, ktorý uvedie hru Jánosa Aranyho Cigáni z Veľkej Idy v podaní divadla Csavar.

„Novinkou druhého ročníka je audiomost na vlnách Slovenského rozhlasu, ktorý spojí divadlá s divákmi. Môžu nasať atmosféru z rôznych javísk naraz. A prípadne sa rozhodnú stať aj priamymi účastníkmi Noci divadiel,“ dodala Vladislava Fekete.

Slovenské národné divadlo, ktoré vlani nadviazalo na Noc divadiel obľúbeným Dňom otvorených dverí, sa tento rok do spoločného podujatia nezapojilo. Dočasné vedenie SND presunulo Deň otvorených dverí na nasledujúcu sezónu.

Na návštevníkoch je, kedy, ako a kde sa rozhodnú vstúpiť do deja Noci divadiel. Podrobný program 2. ročníka podujatia je na www.nocdivadiel.sk.

debata chyba