Tragikomédia o kvetinárke, pre ktorú je divadlo droga

Láska bez lásky, zrada, česť. Aj vážne témy sa dostávajú na povrch v tragikomédii Colombe Jeana Anouilha. Francúzsky dramatik ju zaradil medzi svoje brilantné hry, patrí k k vrcholom jeho tvorby a tomu najlepšiemu, čo vo francúzskom divadle 20. storočia vzniklo. Pod názvom Vtáčatko uvádza hru v premiére v piatok a v sobotu Činohra Štátneho divadla Košice.

18.11.2011 16:00
Alena Ďuránová ako Colombe a Peter Brajerčík... Foto:
Alena Ďuránová ako Colombe a Peter Brajerčík ako Julien v Anouilhovej tragikomédii Vtáčatko v ŠD Košice.
debata

Hlavnou hrdinkou je mladá Colombe, ktorá podľahla vábeniu dosiek, ktoré znamenajú svet, natoľko, že sa kvôli nim rozhodla opustiť manžela. „Anouilhovi bolo divadelné prostredie mimoriadne blízke. Mal dve manželky, obidve herečky, takže ho dôverne poznal. Aj pri písaní Vtáčatka sa nechal inšpirovať jednou vtedy známou herečkou,“ povedal hosťujúci režisér Ľubomír Vajdička.

Úlohu osemnásťročnej hrdinky zveril Alene Ďuránovej, ktorá sa nehanbí priznať, že už má tridsať. „Colombe je kvetinárka, ktorá pričuchne k divadlu a dostane sa do víru tejto drogy. Často spomínam na svoje začiatky spred desiatich rokov, keď som s vyklopenými očami chodila po chodbách nášho divadla ako Majka z Gurunu a všetko som obdivovala,“ spomenula herečka.

Anouilova tragikomédia je podľa šéfa činohry Jozefa Úradníka aj darčekom k životnému jubileu Beáty Drotárovej. Hrá ďalšiu z hlavných postáv – slávnu herečku Madame Alexandru. Beáta Drotárová bola aj jednou z príčin, prečo režisér prijal ponuku po prvý raz spolupracovať so Štátnym divadlom Košice.

„Mala prsty vo viacerých úspešných inscenáciách, ktoré som v začiatkoch svojej režisérskej kariéry robil v Martine. Už vtedy bola vynikajúca a všetkých nás dokázala nakaziť svojou energiou a chuťou do práce,“ vysvetlil Ľubomír Vajdička. Scénu navrhol Jozef Ciller, autorom kostýmov je Milan Čorba, hudbu skomponoval Peter Mankovecký.

„Jean Anouilh má zvláštny zmysel pre humor. Myslím si, že sa úmyselne vyhýbal označeniu komédia, pretože tým, že napísal veľa hier a často sa hrali, mal aj nepríjemnú značku – bulvárny autor. Ale nie je to celkom pravda,“ dodal režisér. Inscenáciou Vtáčatko odkrýva aj to, prečo hru veľkého francúzskeho dramatika nepovažuje za bulvár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba