Hrany Krajcerovho okrúhleho stola

Na ministerstve kultúry sa konečne začala debata o ďalšom osude Slovenského národného divadla. V stredu popoludní sa tu pri okrúhlom stole zišli divadelníci, ktorým by malo na SND záležať. Pozval ich minister Daniel Krajcer. Okrem riaditeľov súborov SND – Petra Dvorského, Emila Horvátha a Andreja Suchanova - prišili aj členky ministerskej Rady pre umenie - Emília Vášáryová, Darina Kárová, Miroslava Kovářová, Michaela Mojžišová a medzi prizvanými bola aj riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

02.12.2011 12:00
SND, nová budova Foto:
Ilustračné foto
debata

Minister sa po oficiálnom privítaní skromne vytratil. Nechcel údajne vstupovať do odbornej debaty a ovplyvňovať jej priebeh. No najviac ju ovplyvnil svojím mlčaním.

Na otázku, prečo vlastne doteraz nevypísal konkurz na nového generálneho riaditeľa, hoci ešte v septembri vyhlasoval, že to urobí čo najskôr, odpovedať nemal kto.

Ak za takúto odpoveď nepovažuje zvolanie divadelníkov, aby 30. novembra odznovu vygenerovali nové kritériá konkurzu. No Krajcer koná veľmi oneskorene a svoju zodpovednosť „upozaďuje“. Debata o kritériách konkurzu na generálneho riaditeľa SND a o celkovom smerovaní inštitúcie mala odštartovať prinajmenšom v momente, keď minister na jar poslal do SND svoju kontrolu. A najneskôr v septembri, keď sa Ondrej Šoth vzdal funkcie generálneho riaditeľa.

Umývanie rúk
Teraz za okrúhlym stolom Peter Dvorský nastolil tému osamostatnenia troch umeleckých súborov divadla. Jeho skúsenosti s bývalým generálnym riaditeľom Šothom, ktorý šéfom súborov dovolil podpisovať zmluvy len do výšky 20-tisíc slovenských korún, ho na to určite oprávňujú. Napriek tomu – je táto téma v týchto dňoch namieste? Nedá sa uchopiť inak ako delením? Máme na ňu čas? Kto odsúhlasí zriaďovacie listiny nových inštitúcií? Bude na to spoločenská vôľa v čase krízy? Je už azda v hre samotná existencia 90-ročnej národnej ustanovizne? Kto to pár mesiacov pred voľbami uzavrie, keď minister svoju persónu v týchto úvahách nepovažuje za podstatnú?

Úlohou ministra kultúry je okrem iného chrániť záujmy kultúrnych inštitúcií, ktoré tu pôsobili roky predtým. A Krajcer ako bývalý moderátor komerčných televízií zistil, že chce vstúpiť práve do kultúrnej politiky štátu. Jeho postoj sa však ponáša na umývanie rúk, ktorého výsledkom môže byť nenapraviteľný chaos. Divadelníkov síce pozval, ale nevysvetlil právne mantinely, ktoré musia pri svojich návrhoch zobrať do úvahy, ak chcú SND pomôcť a neuškodiť mu ešte viac.

Zázrak nad zázrak
Ako odpoveď na svoju kontrolu v SND má dnes Krajcer na stole len formálne opatrenia. Na ich priebeh dohliada človek, ktorý ich sám navrhol – Milan Vajdička, Krajcerom dočasne vymenovaný generálny riaditeľ divadla. Práve na jeho konto ako bývalého technicko-prevádzkového riaditeľa SND sa zbieha celý rad prešľapov, odhalených kontrolou. V úlohe šéfa SND môže Vajdička pôsobiť do marca 2012, keď budú aj voľby. Kto bude stáť v marci na čele SND, ak dovtedy Vajdičku nenahradí nový riaditeľ? Bude bezprizorné? Začarovaný kruh, poviete si.

Žiaľ, nie je v tom nijaké kúzlo. Iba to, že úradník poverený vedením ministerstva kultúry sa svojej zodpovednosti vzdal ešte predtým, ako doúradoval, a hodil ju naspäť na divadelníkov.

Ďalší okrúhly stôl s konkrétnymi organizačnými námetmi je naplánovaný na 8. decembra. Ak dospeje k rýchlej zhode a optimálnym výsledkom, podľa ktorých Krajcer múdro a včas rozhodne – bude to ozajstný zázrak. Iste vítaný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba