Divadlo Kontra objavuje originálne texty

Inscenácia Marka O'Roweho Howie a Rookie vyniesla spišskonovoveskému Divadlu Kontra ocenenie Objav roka v ankete DOSKY 2007. V tom istom roku aj cenu Prekvapenie Novej drámy na festivale Nová dráma. Uviedli ju aj na prestížnom festivale v Edinburghu.

09.12.2011 19:00
Peter Čižmár v McPhersonovej monodráme Sv.... Foto:
Peter Čižmár v McPhersonovej monodráme Sv. Mikuláš, ktorú uvedie Divadlo Kontra v bratislavskom Štúdiu 12.
debata

Za štyri roky existencie pripravilo Divadlo Kontra 9 premiér a odohralo 400 predstavení na Slovensku i v zahraničí. S každou inscenáciou zavíta raz či dvakrát za rok aj do Bratislavy. Po hororovej komédii Žena v čiernom, ktorú priviezol súbor pred rokom, uvedie tento rok v Štúdiu 12 dve monodrámy. V sobotu 10. decembra McPhersonovho Sv. Mikuláša, v nedeľu Sólo Samuela Becketa.

„Názov Sv. Mikuláš môže trošku mýliť, lebo nejde o hru o Mikulášovi. Je to šokujúca spoveď divadelného kritika. McPhersonov text má vyznieť, že nie je divadlo, hoci to divadlo je. Žiadny afekt, žiadne divadelné čary, len pravda v najlepšom zmysle slova. Aby som neprezradil pointu, môžem povedať, že je to rozprávka pre dospelých. A šokujúce je, ako hrdina žije a čo robí,“ povedal herec a spoluzakladateľ Divadla Kontra Peter Čižmár.

Pred dvoma rokmi premiérovalo Divadlo Kontra tri Becketove jednoaktovky pod názvom Smiech v temnote. Tento rok si vybrali Sólo. „Tento Becketov text je neobyčajne poetický a fascinujúci,“ povedala poľská režisérka Klaudyna Rozhin, ktorá tiež participovala na vzniku tohto profesionálneho divadelného súboru v Spišskej Novej Vsi. „A zároveň je aj nesmierne náročný, pretože vyzerá, akoby hrdina hovoril dookola stále to isté. Nie je to tak, text sa mení,“ dodala Klaudyna Rozhin.

Sólo je smutný príbeh človeka, ktorého o niekoľko dní, hodín či minút čaká smrť. V živote mu už neostalo nič iné len jedna stena, okno, lampa. Becketov hrdina je očistený od divadelných nánosov, bez pohybu, má len slová.

„Čím bližšie je smrť, tým častejšie sa mu zjavujú obrazy narodenia a pohrebu. Stále menej má slov, dochádza mu dych. V texte je veta, ktorá charakterizuje celú hru: Narodil sa a to ho zabilo,“ spomenul Peter Čižmár. Jeho hrdina sa snaží vymaniť z monotónnych rituálov každodennosti. Napokon aj zo smrti, ktorú by najradšej vymenil za lepší život.

Keďže Klaudyna Rozhin pôsobí ako režisérka a prekladateľka najmä vo Veľkej Británii a v Dánsku, inscenácie Divadla Kontra vznikajú počas divadelných prázdnin. „Vo Veľkej Británii je trošku iný systém ako u nás. Tam je človek viazaný na projekty. Do roka urobíme dve inscenácie, ak je v lete málo času, tak sa nám podarí pripraviť jednu hru,“ dodal Peter Čižmár.

Najnovšou inscenáciou spišskonovoveského súboru je Shakespearov Hamlet, v ktorom dvaja herci hrajú všetky postavy. Príbeh princa dánskeho privezú do Bratislavy možno o rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba