Onegin je príbeh lásky, ktorý nestarne

Jedným z najslávnejších príbehov o láske je Eugen Onegin. Jeho divadelnú adaptáciu s podtitulom podľa A. S. Puškina uviedlo trnavské Divadlo Jána Palárika v premiére cez víkend. Veršovaný román slávneho ruského autora v preklade Jána Štrassera scénicky upravil režisér Viktor Kollár.

19.12.2011 12:00
Kristína Tóthová ako Tatiana v Puškinovom... Foto:
Kristína Tóthová ako Tatiana v Puškinovom Oneginovi.
debata

„Nijako sa nezmenil ani vyznením, ani silou, ani nervom, ktorý v sebe skrýva. Doteraz sa ľudia osudovo míňajú, doteraz robia existenciálne chyby vo svojom živote, na ktoré doplácajú, a doteraz si kladú otázky o márnosti ľudskej existencie. Netreba nič meniť, náš Onegin je úplne súčasný,“ povedal režisér.

Citovo vyprahnutý elegán Onegin sa vyberie s priateľom Lenským na vidiek, kde žije básnikova snúbenica. Lenského Oľga je žena plná života, na rozdiel od svojej sestry Tatiany, ponorenej do snov a fantázií. Tatiana vyzná Oneginovi lásku, ktorú znudený šľachtic odmietne. Taký je začiatok, od ktorého sa tragické nedorozumenia vo vzťahoch začnú odvíjať.

„Nechceli sme urobiť Onegina len ako príbeh lásky. Je to príbeh osudového schádzania sa a rozchádzania sa a príbeh hľadania kľúča k životu,“ pokračoval Viktor Kollár. Puškinova poéma je aj groteska a kritika malomeštiactva. Do veľkej miery aj básnikov autobiografický príbeh.

Onegina herecky naštudoval Jozef Bujdák, Lenského hrá Miroslav Beňuš, v úlohe Tatiany sa predstaví Kristína Tóthová. Scénu navrhol Ján Zavarský, kostýmy Katarína Holková. O hudbu sa postará Bystrík a jeho družina. „Živá kapela sa významným spôsobom zúčastňuje na dramatickej štruktúre. Je neoddeliteľnou súčasťou inscenácie, tak ako herci,“ dodal režisér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba