Riaditeľ Novej scény Ďurdiak: Jedinečnosť okamihu v divadle niečo stojí

"Prioritne je Nová scéna muzikálové divadlo. Taká je aj spoločenská potreba - Nová scéna vypĺňa medzeru žánrovej ponuky divadiel v Bratislave," myslí si nový generálny riaditeľ divadla Juraj Ďurdiak. V stredu odpovedal na otázky čitateľov Pravda.sk v online rozhovore.

25.01.2012 00:01 , aktualizované: 10:04
Juraj Ďurdiak Foto:
Juraj Ďurdiak
debata

Podľa neho muzikálový žáner a jeho realizácia patria k tomu najdrahšiemu, čo javisko ponúka. Nevie si preto predstaviť existenciu podobného divadla bez podpory štátu. „Muzikálový žáner je rovnako drahý ako napríklad opera. Neviem si predstaviť v bratislavských pomeroch produkovať tento žáner na súkromnej báze. V Prahe to síce funguje, ale Praha ponúka úplne iné podmienky a partnerstvá ako Bratislava,“ vysvetlil Ďurdiak.

Juraj Ďurdiak vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a operný spev na Konzervatóriu v Bratislave. Od roku 1974 do roku 1976 pôsobil ako herec a spevák v Divadle pre deti a mládež (dnešné Divadlo Jána Palárika) v Trnave.

V rokoch 1976–1983 bol v slobodnom povolaní. Azda najznámejšou filmovou postavou je úloha princa v rozprávke Princ a večernica. Naposledy sa pred kamerou objavil v roku 2008 v snímke Nedodržaný sľub.

Počas svojej kariéry hral Ďurdiak v slovenských, českých, maďarských a nemeckých filmoch. Účinkoval aj v operetách a muzikáloch bratislavského Divadla Nová scéna.

Vo výberovom konaní o miesto generálneho riaditeľa divadla Nová scéna Ďurdiak zvíťazil, keď ho jednomyseľne vybralo na tento post všetkých deväť členov výberovej komisie.

debata chyba