Divadlo Ticho a spol. nahlas o holokauste

Nikdy nie je neskoro pátrať, kto som. O tom hovorí novinárka a spisovateľka Ľuba Lesná v hre Nepriznaná budúcnosť. Zamýšľa sa nad tým, ako nečakane vie život pripomenúť minulosť. A ako je vlastne minulosť neviditeľne, no predsa našou súčasťou. Scénické čítanie hry bude prvou premiérou bratislavského Divadla Ticho a spol. Odohrá sa 21. marca na javisku Staromestského klubu 10 x 10.

22.02.2012 15:00
Divadlo PIKI uvedie na javisku Staromestského... Foto:
Divadlo PIKI uvedie na javisku Staromestského klubu 10 x 10 inscenáciu Keď mama nie je doma.
debata

Hra, ktorá pripomína výročie prvého transportu do Osvienčimu, rozpráva o osudoch ľudí, ktorí prežili holokaust. Stretávajú sa v súčasnosti s príbuznými, o ktorých ani nevedeli, pretože ich holokaust rozprášil po celom svete. To, čo prežili, rovnako ako ich vojnové zážitky, zasahujú do ich súčasného života, ktorý už navonok nemá s krutou minulosťou nič spoločné.

Druhou pripravovanou premiérou Divadla Ticho a spol. bude v máji hra Viki Janouškovej Zdanlivo slepá ulička. Autorka v nej rozvíja tému sily ľudskej psychiky, ktorá je schopná pohnúť aj časom, ak má na to dostatočne silný emočný impulz. Režisér Róbert Horňák prizval k spolupráci herečku Janu Strniskovú, ktorá sa inscenáciou vráti na javisko po dlhom čase, keď sa venovala skôr rozhlasovej a dabingovej réžii.

Línia pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby divadlo Ticho a spol. bude pokračovať na jeseň premiérami ďalších dvoch inscenácií. Divadlo faktu a poézie, vychádzajúce z osudu Leopolda Laholu Všade je rieka alebo Je smiešne písať denník nadviaže na inscenácie Dych Lukavických zápiskov, Izrafael a Cúvanie do pamäti. A hra Júliusa Galdoša bude multimediálnym projektom.

Novinkou divadelnej sezóny Divadla Ticho a spol. budú nedeľné predstavenia pre deti. Svoj domov na scéne Staromestského klubu 10 × 10 nájde Prešporské divadlo a Divadlo PIKI. Končérto dy komediánty (fantástiko klauniády) je názov rozprávky o troch klaunoch, ktorú pripravilo Prešporské divadlo a v premiére ju uvedie 26. februára o 14,30 h. Keď mama nie je doma je slávne predstavenie Divadla PIKI, ktoré budú v Staromestskom klube 10 × 10 hrať od 10. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba