Rozhlasový Silvester nebude len zábavný

Rozhlasové vlny na Silvestra neovládnu samí zabávači. Okrem silvestrovských vydaní rôznych rozhlasových zábavníkov si poslucháči budú môcť vypočuť aj hudobné špeciality od jazzu cez rock, pop, folklór až po operetu, rozhovory s cennými hosťami, rozhlasové hry či dokonca celodennú šnúru rozhlasových hier.

31.12.2020 06:00
debata

Dominantami silvestrovského vysielania Rádia Slovensko budú zábavníky Skúška sirén, Spojky a Pichli vidly a rozhlasová adaptácia hry Stanislava Štepku Stvorenie sveta.

Hra s podtitulom Správa o tom, ako bolo na počiatku a ako je dnes, s hudbou Petra Mankoveckého a aranžmánmi Kamila Mikulčíka, je zostrihom verejnej nahrávky s pôvodnými interpretmi, ktorí účinkovali v jej premiére na divadelných doskách v roku 2007.

V silvestrovskej časti talkshow Adely Vinczeovej Spojky budú hostkami dve talentované herečky Dominika Kavaschová a Janka Kovalčiková a hudobnú zložku relácie zabezpečí Orchester Jeana Valjeana s Danom Fischerom.

Nedeľný zábavník Sama Trnku a Tomáša Hudáka Skúška sirén prinesie výnimočný kokteil skečovej šou a kabaretu, zmes stand-upu a glosátorského humoru, ktorý od klavíra tradične doplní hudobník a herec Kamil Mikulčík. No a utajený hosť bude tiež výnimočný.

Ráno sa treba hudobne pripraviť na nový deň a na ten silvestrovský zvlášť. Správny výber klasickej hudby, ktorá človeka pozitívne naladí, budú na Rádiu Devín už od 6. hodiny rannej tvoriť kompozície skladateľov s prívlastkom vtip.

Zaznie hudba klasikov – Hudobný žart Wolfganga Amadea Mozarta a Vtip Josepha Haydna. Za klasikou poteší deti rozprávka Daniely Kapitáňovej Aby sa v tom čert vyznal!

Silvester však nebude iba zábavný. Od 9. hodiny budú v programe Dozvuky nežnej. Seriál rozhlasových hier umeleckým spôsobom spracúva obdobie deväťdesiatych rokov 20. storočia poznačené dynamickými spoločenskými zmenami po Novembri.

Od 9. hodiny je pripravená Facka, Aréna Verona, od 12. hodiny Filmovačka a Otec vlasti, od 14. hodiny Počuj, Ming, neprikryla by si mi nohy? a Deň, keď sa stratila mama, nasleduje Stolička, Varič, Džony, jeho babka & národný poklad.

V silvestrovskom vydaní Ars litery sa bude hovoriť o tom, čomu sa smiali naši predkovia. O 21.30 h Rádio Devín uvedie premiéru hry Jána Palárika Dobrodružstvo pri obžinkoch v úprave Jakuba Nvotu.

Nemenej zaujímavá je aj hudobná ponuka Rádia Devín: ranný aj večerný jazz či predpoludňajšia Ars Musica, piesne optimisticky naladených pesničkárov vo Folkfóre aj tradičný folklór.

Hlavným večerným programom Rádia Devín bude opereta Jacqua Offenbacha Orfeus v podsvetí, rozhlasové hra Petra Uličianskeho pre celú rodinu Potlesk a v poslednú hodinu roka Hudobný Silvester.

Hovorí sa: ako na Nový rok, tak po celý rok a po Silvestri mnohí uznajú pravdivosť hesla „všetko s mierou“. Novoročný fíčer na Rádiu Devín o 15. h má názov Miery a váhy. Priblíži, ako vznikali staré označenia mier a váh, ktoré dnes poznáme už len z frazeológie, literatúry a pranostík.

Novoročná Ars litera s podtitulom Ikony divadla – Best of je zostrih najzaujímavejších myšlienok divadelných ikon, ktoré odzneli v reláciách k 100. výročiu SND.

A keďže na Nový rok sa všetko len začína, Slovenský rozhlas pridáva už aj ponuku na Trojkráľový fíčer Petra Karpinského …o krok ďalej, ktorý bude hľadať odpovede na otázky, kto boli títo mudrci alebo králi. Boli skutoční? Odkiaľ prišli?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhlas #Silvester