Pôsobivá inscenácia o silnej žene

Úlohou prvej scény slovenského divadla by okrem tvorby ukážkových inscenácií malo byť aj otváranie tém, vyžadujúcich diskusiu a zvyšovanie povedomia. Práve to sa darí najnovšej inscenácii Rabínka v réžii hosťujúcej Viktorie Čermákovej z Prahy.

07.03.2012 06:53
Ingrid Timková, Ivana Kuxová a Emília Vášáryová Foto:
Ingrid Timková, Ivana Kuxová a Emília Vášáryová stvárňujú v novej inscenácii SND Rabínka aj mužské postavy, klérofašistických politikov slovenského štátu.
debata

Dokumentárna dráma Anny Gruskovej vznikla ako výsledok dlhodobého a hlbokého záujmu autorky o bratislavskú rodáčku Gisi Fleischmannovú, ktorá počas druhej svetovej vojny vyvinula priam nadľudské úsilie na záchranu židovskej komunity. Fleischmannová stála na čele ilegálnej Pracovnej skupiny, ktorá získavala finančné príspevky zo zahraničných organizácií, s ktorých pomocou sa snažila podplácať úradníkov s priamym dosahom na deportácie.

Dráma poskladaná z fragmentov pracovnej i súkromnej korešpondencie, dobovej tlače, biblických citátov a samozrejme aj autorskej fikcie je štylizovaným dokumentom tohto veľkého a nerovného zápasu. No nejde tu o heroické rozprávanie o dokonalej hrdinke. V inscenácii okrem obrovskej vnútornej sily vyznieva aj Gisina stupňujúca sa únava, pochybnosti, obavy aj rozpad vlastnej rodiny, ktoré menia hrdinský príbeh na ponurú realitu.

Navyše, režisérka inscenáciu nebuduje len faktograficky. Dejové súvislosti a komplikovaný kontext si divák skladá aj zo satirických, poetických, expresívnych aj metaforických úlomkov. To samozrejme kladie nemalé nároky na jeho pozornosť a ochotu zaoberať sa inscenáciou aj po jej skončení. Predovšetkým vďaka sugestívnym viacnásobným výkonom hlavných predstaviteliek Ingrid Timkovej, Emílie Vášáryovej a Ivany Kuxovej inscenácia ponúka okrem zážitku intelektuálneho aj zimomravé momenty.

Surová karikatúra Alexandra Macha v podaní Emílie Vášáryovej. Prerozprávanie debaty medzi Gisi a úlisným poradcom pre židovskú otázku Wislicenym Ingrid Timkovou. Osobná tragédia Gisinej osamelej dcéry Lici – Ivany Kuxovej, ktorá sa symbolicky stáva z biblickej kráľovnej Ester dekadentnou barovou speváčkou. To sú len niektoré situácie, ktoré môžu u diváka mocne rezonovať, rovnako ako scénické obrazy tvorené kombináciou variabilnej scénografie a kostýmov Jany Prekovej.

Na scénu SND vstúpila pôsobivá inscenácia o výnimočnej žene. Inscenácia určená najmä divákom, ktorí od divadla očakávajú viac, ako len chvíľkové rozptýlenie.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Anna Grusková: Rabínka, réžia: Viktorie Čermáková, dramaturgia: Rastislav Ballek a Matej Samec, scéna a kostýmy: Jana Preková, hrajú: Ingrid Timková, Emília Vášáryová, Ivana Kuxová, Halka Třešňáková, premiéra: 3. a 4. marca v SND.

debata chyba