Čarovný Luskáčik, Verdi aj Moliére. Divadlá hrajú

Viaceré divadlá ponúkajú osvedčené kusy aj nové premiéry on-line, zo záznamu.

05.01.2021 07:00 , aktualizované: 15:33
Luskáčik Foto:
Do divadla môžete vstúpiť virtuálne a vidieť napríklad baletné predstavenie SND Luskáčik.
debata
Pozvánka na Luskáčika

Uvidíte čarovného Luskáčika, Moliérovu Školu žien, či unikátne spojenie najkrajších melódií z opery Giuseppe Verdiho a ukážok z románu Alexandra Dumasa ml., ktorý bol predlohou pre La Traviatu.

Vianočný Luskáčik z Národného

Čajkovského Luskáčik patrí už celé desaťročia k najobľúbenejším predstaveniam a tentoraz ho divákom prinesie Národné divadlo až do obývačiek, prostredníctvom portálu navstevnik.online. Luskáčik si vďaka melodickosti a snovosti vyslúžil prívlastok „symfónia detstva“ a spolu s Labutím jazerom a so Spiacou krásavicou patrí k vrcholom svetového baletného repertoára.

Na doskách Slovenského národného divadla uviedli balet Luskáčik ako najznámejší vianočný príbeh podľa tradičnej verzie ruského choreografa Vasilija Vajnonena choreografi Rafael Avnikjan a Jozef Dolinský pred ôsmimi rokmi a odvtedy prilákal do divadla tisícky detských divákov. Spolu so sólistami a s členmi Baletu SND sa v zázname predstavia žiaci Tanečného konzervatória Evy Jaczovej. Diváci ho môžu sledovať na Troch kráľov 6. januára hneď v dvoch predstaveniach o 11. a o 17. hodine, rovnako dve predstavenia odvysielajú aj v sobotu 9. januára a posledné v nedeľu 10. januára o 15. hodine.

Z Košíc príde balet, opera aj činohra

Pozrite si pozvánku

Košické divadlo vstúpilo do nového roka už Večerom moderného tanca. Diváci si mohli užiť autorské choreografie sólistov košického baletu aj nazrieť do zákulisia príprav svetovej premiéry baletu Ondreja Šotha „Rudolf Nureyev“ o tanečníkovi, ktorý zmenil svet tanca. Samotná svetová premiéra výnimočného baletného titulu na javisku Historickej budovy ŠDKE bola pôvodne naplánovaná na koniec januára naživo, všetko bude závisieť od ďalšieho vývoja pandémie a protiepidemických opatrení, ale raz určite príde. V úlohe Nureyeva sa predstaví hviezda svetového baletu Vladimir Malakhov, európskou kritikou označovaný za „tanečníka storočia“.

Prostredníctvom portálu navstevnik.online prinesie Štátne divadlo Košice v januári on-line hneď niekoľko premiér. Nielen tých viackrát odložených, ale aj úplne nových, ktoré vznikli v špeciálnej koronavírusovej dramaturgii celodivadelného projektu „Svedectvo MMXX“.

Najbližšou on-line inscenáciou z Košíc bude Moliérova Škola žien, diváci ju môžu sledovať v piatok 8. januára o 20. hodine cez portál navstevnik.online. V pondelok 11. januára je na programe ďalšia činohra – Sára Salkházi o žene s rukami vo vreckách, ktorá žila bohémskym životom, jej silné sociálne cítenie ju však priviedlo na cestu viery.

Štátne divadlo Košice ponúkne tiež záznam baletu Michaela Kocába, Zuzany Mistríkovej a Ondreja Šotha Sándor Márai (15. januára) a 18. januára mimoriadne predstavenie La Traviata/Dáma s kaméliami, ktoré spája dva svety – hudobný v podobe najkrajších melódií z opery Giuseppe Verdiho a literárny v podobe ukážok z románu Alexandra Dumasa ml., ktorý bol predlohou slávnej opery. V hlavných postavách sa predstavia Michaela Várady, Marián Lukáč a hosť Peter Berger. Z diela Alexandra Dumasa ml. čítajú herci Alena Ďuránová a Jakub Kuka.

Pozvánka - Sándor Márai

Azda najviac odkladanou košickou inscenáciou v roku 2020 bola súčasná slovenská hra Karola Horáka, Michala Ditteho a Michala Baláža Borodáč alebo Tri sestry. Divadlo ju malo uviesť najprv na konci marca, potom na konci septembra. Režisérka Júlia Rázusová so svojím tímom a hercami sa v decembri opäť vrátili do historickej budovy divadla, aby pripravili záznam inscenácie, ktorej premiérou mali na jar vyvrcholiť oslavy storočnice slovenského profesionálneho divadla. A tak sa Janko Borodáč, jedna z najvýraznejších osobností slovenského divadla a v rokoch 1945 až 1953 aj prvý riaditeľ novozaloženého Východoslovenského národného divadla, neskôr Národného a od roku 1955 Štátneho divadla Košice, napokon dočká „svojej“ premiéry. Bude 25. januára 2021 o 20. hodine on-line.

Šípová Ruženka a Otello

Cez portál navstevnik.online sa môžete preniesť až do Ružového kráľovstva v Banskej Bystrici, kde žije Ružový kráľ svoj bezstarostný život so svojou trochu výstrednou manželkou Ružovou kráľovnou a svojou malou dcérkou Ruženkou. Zabáva ho obrovský hovoriaci Papagáj a úlisná Mačka. Krásny ružový život však naruší kliatba. Spoznávate známy príbeh o Šípovej Ruženke? Hudobnú rozprávku pre deti, detičky aj dospelých jej autori Jozef Slovák a Vladislav „Slnko“ Šarišský trocha pretvorili a obohatili o netušené a vtipné situácie. V predstavení Štátnej opery v Banskej Bystrici deti určite upútajú aj krásne kostýmy Ľudmily Várossovej. Spievať sa bude po slovensky a medzi dvoma dejstvami si deti stihnú aj trocha poskákať. Ružové kráľovstvo si môžete s deťmi pozrieť v utorok 5. januára o 17. hodine.

Už dnes uvedie Štátna opera v Banskej Bystrici... Foto: Štátna opera v Banskej Bystrici
Ruzove-kralovstvo 2 Už dnes uvedie Štátna opera v Banskej Bystrici hudobnú rozprávku Ružové kráľovstvo.

Lahôdkou pre dospelých bude romantická talianska opera z roku 1816 Othello, založená na adaptácii rovnomennej Shakespearovej drámy. Tento Othello je z pera skladateľa Gioacchina Rossiniho a libretistu Francesca Beriu di Salsa, ktorí nikdy nevideli originálnu anglickú drámu, ich príbeh sa teda odvíja inak, ako ho dramatik napísal. Z Cypru sa prenášame do Benátok, viaceré postavy majú zmenený charakter i zástoj v príbehu. A hoci Rossiniho Othello nezožal takú slávu ako Verdiho Othello, patrí k brilantným dielam talianskej opery. Diváci ho uvidia v utorok 12. januára alebo v utorok 26. januára vždy o 19. hodine.

"V divadle sme mali vysokú mieru pozitivity a väčšina členov súboru bola alebo ešte stále je v karenténe,“ hovorí umelecký šéf Štátnej opery Banská Bystrica Šimon Svitok. Do on-line programu napriek tomu pribudne v januári ešte Verdiho opera Macbeth a len čo to bude možné, začnú skúšať nové veci. "Okrem toho sme pre divákov sprístupnili dve inscenácie zadarmo, cez youtube. Životopisné predstavenie o Giuseppe Verdim sa dá vidieť do 10. januára a opereta Hrnčiarsky bál do 20. januára,“ ponúka Šimon Svitok.

Verdi
Bábkové divadlo Na rázcestí v Banskej Bystrici uvedie 10. januára o 16. hodine klauniádu o dvoch lenivých kocúroch a šikovnej myši pod názvom Hra. Predstavenie je určené pre deti od 4 rokov a lístky sa dajú zakúpiť na webovom portáli ticket-art.sk. Videá budú sprístupnené od hracieho času 24 hod. Umenie z divadla Na rázcestí si tak môžete pozrieť vo vybratom čase a aj viackrát.
Hra

Lístky na uvedené divadelné predstavenia stoja od 2 do 10 eur – vďaka on-line prenosu nie na osobu, ale na domácnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #Luskáčik #Štátne divadlo Košice