Feldekove Tri prasiatka chcú žiť na úver, vlk je úžerník

Podľa klasickej anglickej rozprávky napísal Ľubomír Feldek pôvodnú hru Tri prasiatka a vlk úžerník. V premiére ju v sobotu uviedlo Štátne divadlo Košice ako bonus pre detské publikum.

15.04.2012 15:00
Tomáš Diro (Nepostraško), Peter Cibula (Vlk... Foto:
Tomáš Diro (Nepostraško), Peter Cibula (Vlk úžerník) a Juraj Zetyák (Maško) vo Feldekovej hre Tri prasiatka a vlk úžerník.
debata

„Rozprávka by mala v našom repertoári doplniť programovú ponuku pre najmenšieho diváka. Rozprávka pre tých najmenších nám zatiaľ chýbala,“ povedal dramaturg činohry Martin Gazdík. „Autor tam dal súčasnú nadstavbu v podobe toho, že prasiatka – tak ako je to teraz módne – skúšajú žiť na úver či na sekeru. Presvedčia sa však o tom, že sa to nevypláca,“ uviedol Gazdík.

Namiesto dievčat, ktoré sú vo Feldekovom origináli, hrajú tri prasiatka chlapci. A naučili sa hrať na hudobné nástroje, keďže zaujímavosťou košickej inscenácie sú živé pesničky. Juraj Zetyák (Maško) hrá na gitare, František Balog (Paško) na akordeóne a Juraj Zetyák (Nepostraško) na gitare.

„Pesničky nie sú len moja zásluha, tvorili sme ich spoločne. Ja som v tej hre štvrté prasiatko. Na javisku vznikla akási kapela, ktorá by sa mohla volať napríklad Pig Band. A verím, že raz urobíme nejaký veľký hit,“ povedal Marián Čekovský, ktorý sa stal dvorným skladateľom košického divadla.

Predstavenie naštudovala skúsená režisérka detských bábkových predstavení Zoja Zupková, ktorá je zároveň aj autorkou scény. „Inšpirovala som sa animovanými rozprávkami a kreslenými filmami. Inscenácia je zmesou jemnej klauniády, pesničiek a tanca,“ uviedla režisérka. Kostýmy navrhla Terézia Mojžišová, pohybovú spoluprácu mala na starosti Libuša Bachratá. A v úlohe Vlka úžerníka sa predstaví Peter Cibula.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba