Trnavské divadlo Jána Palárika vstúpilo do siete európskych divadiel

Trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP) sa stalo ako druhá slovenská scéna členom prestížnej európskej divadelnej organizácie European Theatre Convention (ETC).

17.01.2021 09:00
debata

Trnavskí tvorcovia vítajú možnosť uzatvárania medzinárodných partnerstiev, hosťovania súborov, rezidenčných pobytov i ďalšie formy spolupráce v rámci celej Európy. Uviedol to Juraj Bielik poverený riadením DJP.

Zo slovenských divadiel je členom ETC iba Slovenské národné divadlo. Najstaršia sieť divadiel v Európe má, ako uviedol Bielik, momentálne 42 členov.

„Sú medzi nimi veľké kamenné divadlá ako Deutsches Theater Berlin, viedenský Volkstheater, Théâtre de Ličge či Národné divadlo Praha, ale tiež divadelné súbory bez stálej scény. Vstupu do organizácie predchádzali vzájomné rozhovory a prezentácia DJP, vzhľadom na pandémiu, žiaľ, iba online,“ dodal Bielik.

Na vstup nového člena sa vyžaduje jednohlasný súhlas všetkých členov. ETC očakáva od členských divadiel každoročný členský príspevok.

„Záujmom o ETC sme sa zaoberali už dlhšie. Prinesie nám jedinečné príležitosti na spoluprácu so špičkovými divadlami a umelcami a v neposlednom rade obohatí našu tvorbu o množstvo nových inšpirácií,“ uviedol Bielik.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Trnavské divadlo Jána Palárika #European Theatre Convention