Košické divadlo uvedie online operu La Traviata

Najznámejšiu operu Giuseppe Verdiho, na vznik ktorej umelca inšpiroval príbeh kurtizány z románu Alexandra Dumasa mladšieho, v operno-činohernom prevedení uvedie v pondelok 18. januára Štátne divadlo Košice (ŠDKE) v online premiére.

18.01.2021 06:00
debata

Milovníci divadla si predstavenie spájajúce hudobný a literárny svet môžu pozrieť prostredníctvom portálu Navstevnik.online. Informoval o tom webeditor divadla Svjatoslav Dohovič.

„V mimoriadnom predstavení La Traviata/Dáma s kaméliami sa spojili dva svety, hudobný v podobe najkrajších melódií z opery Giuseppe Verdiho La Traviata a literárny v podobe ukážok z románu Alexandra Dumasa mladšieho Dáma s kaméliami,“ priblížil Dohovič.

Ako dodal, predstavenie vzniklo v rámci špeciálnej, pandémiou koronavírusu ovplyvnenej dramaturgie celodivadelného projektu Svedectvo MMXX.

Zároveň pripomenul, že osud hlavnej hrdinky nie je „sladko-romantickým príbehom“, ale „strhujúcim rozprávaním spojeným s kritikou spoločnosti“ a tiež „otriasajúcim svedectvom o človeku, ktorý zomiera“.

Najznámejšie melódie svetoznámej opery, ktorá je podľa Dohoviča štatisticky najhrávanejším operným titulom na svete, zaznejú v podaní domácich sólistov Michaely Várady a Mariána Lukáča a hosťujúceho Petra Bergera.

Sprevádzať ich bude orchester ŠDKE pod taktovkou Karola Kevického. Interpretmi ukážok z románu budú herci Jakub Kuka a Alena Ďuránová.

Ako v súvislosti s obsadením Dohovič podotkol, viacerí aktéri predstavenia účinkovali aj v piatej košickej La Traviate, ktorá mala premiéru v roku 1997.

„Hudobne ju vtedy naštudoval začínajúci dirigent Karol Kevický, postavu Violetty spievala vtedy začínajúca Michaela Várady ešte pod dievčenským menom Hausová a postava Alfreda bola aj debutom Petra Bergera v opernom svete,“ ozrejmil s tým, že toto naštudovanie bolo v repertoári košickej opery viac ako 20 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Štátne divadlo Košice #Giuseppe Verdi #La Traviata #Dáma s kaméliami