Zomrela herečka, ktorá bojovala proti nacistom. Mala 95 rokov

Vo veku 95 rokov zomrela v noci na štvrtok divadelná herečka Dalma Špitzerová, ktorá prežila holokaust a zapojila sa do protinacistického odboja.

21.01.2021 17:43
kiska, špitzerová Foto: ,
Andrej Kiska udelil Dalme Špitzerovej štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy 7. januára 2016.
debata (122)

Pohreb bude v nedeľu 24. januára na ortodoxnom cintoríne v Bratislave. Na sociálnej sieti o tom informoval jej vnuk Michael Szatmary.

Dalma Špitzerová sa narodila 5. februára 1925 v Piešťanoch do židovskej rodiny. Keď sa v roku 1942 začali transporty do pracovných a koncentračných táborov, jej otec ju spolu s jej sestrami poslal do Maďarska. Neskôr sa dostala do internačného tábora v Užhorode a následne do zberného tábora v Novákoch. V tábore hrávala nielen divadlo, ale zapojila sa aj do podzemného hnutia, ktoré organizoval jej budúci manžel Juraj Špitzer.

Po vypuknutí Slovenského národného povstania utiekla do Banskej Bystrice, kde sa pripojila k povstalcom a pracovala na tlačovom oddelení hnutia. Jej rodičov a dvoch mladších súrodencov týždeň pred oslobodením Liptovského Mikuláša zastrelili nacistickí vojaci pri pokuse dostať sa na oslobodené územie.

Vyštudovala Dramatickú akadémiu, pôsobila v martinskom Komornom divadle, neskôr na Novej scéne v Bratislave a v Tatra revue. Počas normalizácie ju i jej manžela vylúčili z umeleckej činnosti. Pracovala aj ako asistentka réžie. Po Nežnej revolúcii vyučovala súkromne herectvo.

V roku 2016 jej vtedajší prezident SR Andrej Kiska udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ochranu ľudských práv a slobôd. V roku 2019 dostala od občianskeho združenia Post Bellum Cenu Pamäti národa.

Minulý rok v januári bratislavské hudobné zoskupenie Pressburger Klezmer Band zverejnilo videoklip ku skladbe Karshelekh (v preklade Čerešne), ktorej základom je skladba Čerešne Jara Filipa s textom Milana Lasicu. Jej tóny pritom v klipe preplietli práve s príbehom Dalmy Špitzerovej.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #divadlo #SNP