Španieli majú aj počas pandémie otvorené divadlá a kiná

Do hygienických opatrení v Kráľovskom divadle v Madride investovali milión eur.

23.01.2021 13:00
debata

Španielske kiná, divadlá a koncertné sály sú aj počas pandémie otvorené pre divákov, ktorí musia nosiť rúška a dodržiavať rozostupy. Španielsko je v tomto ohľade v Európe uzatvorenej v karanténe výnimkou a agentúra AFP ho označila za „oázu kultúry“.

Kultúrne zariadenia v Španielsku otvorili v lete a fungujú aj naďalej, napriek zhoršujúcej sa epidemickej situácii. Divadlá a kiná sú zatvorené v Nemecku, Francúzsku, ale aj v ČR a na Slovensku.

„Stáť tu pre vami je požehnaním, z celej duše tlieskam snahe tejto krajiny brániť kultúru,“ povedal s rukou na srdci mexický tenorista Javier Camarena, ktorý stál na javisku po prvý raz po niekoľkých mesiacoch. V sále kráľovského divadla v Madride v tej chvíli sedelo 1200 hostí v kabátoch a v rúškach, ešte častejšie v respirátoroch FFP2. Všetci prešli pri vstupe do divadla meraním teploty.

Divákov smie byť iba obmedzené množstvo, musia dodržiavať rozostupy, šatne a občerstvenia sú zatvorené, v sálach sa vetrá a usporiadatelia majú kontakty na všetkých hostí pre prípadné trasovanie.

Madridské divadlo vyšli všetky opatrenia, vrátane dezinfekcie kostýmov a interiérov ultrafialovým žiarením, na milión eur. Za divadlá s nasadením bojuje španielsky minister kultúry José Manuel Rodríguez Uribes, ktorý chce „dokázať, že kultúra je bezpečným miestom.“

Nie všetky divadlá v Španielsku využili možnosť otvoriť. Diváci zvažujú výdavky, nepomáhajú ani obavy z nákazy a nočný zákaz vychádzania od 22.hod. Do budúcna by mohli byť riešením rýchlotesty na mieste.

V Španielsku, ktoré má približne 47 miliónov obyvateľov, sa v posledních týždňoch epidemická situácia citeľne zhoršila. V pátek ministerstvo zdravotníctva oznámilo 42 885 nových prípadov nákazy, čo je iba mierne nižšie číslo než vo štvrtok, kedy 44 357 novona­kazených predstavovalo vôbec najvyššiu dennú bilanciu od začiatku pandémie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #pandémia #otvorené divadlá #otvorené kiná